Bursa İş Hukuku Avukatı
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Bursa İş Hukuku Avukatı

Bursa İş Hukuku Avukatı

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Asgari Ücret Nasıl Hesaplanır

Asgari Ücret Nasıl Hesaplanır

Asgari ücret; bireyin beslenmeden ulaşıma, eğitimden barınmaya kadar temel ihtiyaçlarını karşılaması için uygun görülen en düşük maaştır. Kişinin yaşam fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli olan bu miktar belirlenirken, günlük giderler baz alınmaktadır. Asgari ücret miktarının bir ailenin ekonomik ve sosyal hayatını en iyi şekilde idame ettirmelerini sağlayacak seviyede olması gerekmektedir. Asgari ücret hesaplanırken işverenin ve işçinin ödemek zorunda olduğu bazı kesintilere dikkat etmek gerekmektedir. Asgari ücret bu kesintilerin sonucunda işçiye net olarak ödenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödemenin %25 oranını işçi payı olarak kesmektedir. Aynı şekilde SGK %2 oranındaki kesintiyi de işsizlik maaşı için ayırmaktadır.

 

Asgari Ücreti Kimler Belirler? 
Asgari Ücret 2021 Miktarı? 
Asgari Ücret Ödenmezse Ne Olur? 
Asgari Ücret Çalışma Saatleri

 

Asgari Ücreti Kimler Belirler? 

 

Her ülkenin asgari ücret politikası farklı olduğu gibi miktarı da farklıdır. Türkiye için düşünüldüğü vakit bu miktarı belirleyen bir komisyon bulunur. Mevcut komisyonun 15 üyesi bulunmaktadır. Komisyonda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından iki adet temsilci bulunmaktadır. Bunun dışında TÜİK temsilcisi, gerekli istatistiksel verilere ortaya koymak için toplantıda bulunmaktadır. Kalkınma Bakanlığı temsilcisi, istihdam seviyelerini belirlemek için toplantıda bulunur. Hazine Müsteşarlığı temsilcisi de gerçekleşecek olan gelir gider dengesini belirlemek amacıyla komisyonda bulunur.

 

Komisyonun son temsilcisi ise bünyesinde en kalabalık işçi grubunu barındıran işçi kollarındandır. Bu iş kollarının temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantı sonucu ortak bir karar alınır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yapılan toplantılara minimum miktarda on üyenin katılması ve görüşme hakkında fikir belirtmesi gerekmektedir. Asgari ücretin o yıl olması gereken miktarına ise demokratik oylama sistemiyle karar verilmektedir. Şayet oy çokluğu eşitse Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanının bulunduğu tarafın kararı kabul edilmekte ve öngörülen miktar belirlenmektedir.

 

İlgili Link:  İşçinin Saat Ücreti 

 

Asgari Ücret 2021 Miktarı? 

 

Asgari ücret, her ülkenin bakanlıklarınca gerçekleştirilen yoğun toplantılar sonucunda ilgili kurumların da katılım göstermesiyle belirlenmektedir. Türkiye parlamentosunda bu miktarın belirlenmesinde görev alan bakanlık Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığıdır. 2020’den beri devam eden virüs salgını sebebiyle toplantılar internet ortamında gerçekleştirilmiştir. Asgari ücretin tespitinde görev alan komisyonun yapmış olduğu son toplantıdan sonra 2021 yılı için üzerinde ittifak edilmiş olan asgari ücret hususunda açıklama yapılmıştır. Açıklamalara göre yeni yıl için kararlaştırılan asgari miktar brüt 3.577,50 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar çalışanın cebine net 2.825,90 TL olarak yansımaktadır. Aynı zamanda Bakan, 28 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilmiş olan son toplantıda asgari desteğin 75 TL üzerinden sürdüreceklerini belirtmiştir.

 

İlgili Link:  Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti

 

Asgari Ücret Ödenmezse Ne Olur? 

 

İlgili bakanlık ve kurumların bir araya gelmesiyle kararlaştırılan miktarın muhakkak herhangi bir banka aracılığıyla çalışana her ay düzenli olarak ödenmesi gerekir. Bu miktarın ilgili hesaplara yatırılmaması ya da eksik yatırılması durumunda hak ihlali ortaya çıkmaktadır. Bu noktada işçinin durumun farkına varması ve ilgili birimlere bildirme gerekmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda sözleşmesi olan işçi sözleşmesini feshedebilme hakkı doğmaktadır.

 

Fesih gerçekleştikten sonra ise maaşı ödemeyen ya da noksan ödeyen işverene ilk etapta idari para cezası uygulanır. İdari para cezası, maaşında kesintiye uğrayan ya da hiçbir ödeme alamayan her bir çalışan için ayrı olarak uygulanır. Bunun dışında ise Vergi Usul Kanununda konuyla ilgili farklı bir bilgi geçmektedir. Bu bilgiye göre iş sahibinin belgede sahtecilik ve yanlış belge belirtmesi durumu belirlenmekte ve buna uygun yaptırım uygulanmaktadır. Bu durumda işveren için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

 

İlgili Link: Uzaktan Çalışma Hakkı Nedir?

 

Asgari Ücret Çalışma Saatleri 

 

Asgari ücretli çalışanlar adına kararlaştırılan haftalık çalışma saati en fazla 45 saattir. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde asgari ücretle çalışan işçilerin çalışma saati olarak 45 saat uygun görülmüştür.  Fazla mesai ise bunun üzerindeki çalışmalardır ve ekstra ücretlendirmeye tabiidir. Bu ücretin belirlenmesi ise saatlik ücretin bilinmesine bağlıdır. İşçinin, haftanın bir günü izinli olduğu varsayıldığında 26 günlük süre için ücret hesaplaması yapılmaktadır. Bu da 195 saat demektir. Yani işçi 195 saatin üzerinde çalışması durumunda ekstra ücret isteme hakkına sahiptir.

 

Asgari ücret; bireyin beslenmeden ulaşıma, eğitimden barınmaya kadar temel ihtiyaçlarını karşılaması için uygun görülen en düşük maaştır. Kişinin yaşam fonksiyonlarını yerine getirmesi için gerekli olan bu miktar belirlenirken, günlük giderler baz alınmaktadır.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
önceki makale
İş Kazası Tutanağı Nedir
sonraki makale
Cenaze Ödeneği Nedir

Yorum Yap Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Arama yap

    Popüler Makaleler

    • Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi

    • İstimlak Nedir?

    • Mazeret İzni Nedir Hangi Durumlarda Alınır

    • Borçlar Hukuku Davaları

    @2018 - Bursa İş Hukuku Avukatı. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ;Meltem Bozdemir


    YUKARI ÇIK