Bayram Mesaisi Nasıl Hesaplanır?
Ülkemizde ulusal bayramlar ve genel tatiller kanunla belirlenmiştir. İlgili kanun maddesine göre ulusal, dini ve resmi tatil günleri ile yılbaşı günlerinde resmi daire ve kurutuşlar tatil edilmektedir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma
Yukarıda da izah edildiği üzere kanunda belirtilmiş olan ulusal bayram ile genel tatil günleri resmi daire ve kuruluşlarda tatil edilmektedir. Ancak özel iş yerlerinde sadece 29 Ekim’in tatil edilmesi zorunludur. Bu günün haricinde kalan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde özel işyerleri bazı koşullarla faaliyetlerine devam edebilecektir.
Özel işyerlerinde de asıl olan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmamak olup istisnai olan durum ise işçinin çalışmasıdır. Ancak çalışmamanın kanunda düzenleme bulmuş olan iki istisnası bulunmaktadır. Bunlar;
Ulusal bayram ve tatil günlerinde çalışılıp çalışılmayacağı hususunun iş sözleşmesinde kararlaştırılması ile
Sözleşmede hüküm bulunmaması halinde çalışma hususunda işçinin onayının bulunmasıdır.
Bayram ve Genel Tatil Ücreti
“Genel tatil ücreti
İş Kanunu hükümlerine göre normal haftalık çalışma saatini aşan çalışmalar iki başlık altında düzenleme bulmuştur. Bu çalışmalar; fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma olarak adlandırılmaktadır.
İş akdinde haftalık çalışma saatinin 45 saatten az olarak belirlenmesi halinde haftalık çalışma saatini aşan ancak 45 saate ulaşmayan çalışmalar fazla sürelerle çalışmadır. Ancak fazla çalışma ise haftada 45 saati aşan çalışmalardır.
İş Kanununa göre tatil günlerinde işçiye çalışma karşılığı olmadan bir günlük ücret ödenir. Ancak işçi tatil gününde çalışmayı da tercih edebilir. İşçinin kanuna göre tatil sayılan günlerde çalışması halinde işçi ayrıca çalıştığı için bir günlük ücrete daha hak kazanır.
Örneğin günlük çalışma ücreti 200 TL olan işçi tatil gününde çalışmaz ise bu halde günlük 200 TL olan ücrete hak kazanacaktır. Fakat işçinin çalışmayı tercih etmesi halinde çalıştığı gün için hak kazanacağı ücret 400 TL olacaktır.
Ayrıca işçi haftalık çalışma saati olan 45 saati doldurmuş ise kanunen saatlik ücretinin %50’sine de ek olarak hak kazanacaktır. İşçinin günlük ücretinin 200 TL olması halinde saatlik ücreti 25 TL olacaktır. Ancak işçi 45 saatlik haftalık çalışma saatini doldurmuş ise tatil gününde çalıştığı her saat için ayrıca 12,5 TL de ücrete hak kazanacaktır.
Ulusal bayram ve tatil günleri aynı zamanda iş yerinin tatil olduğu ve işçinin çalışmadığı güne de denk gelebilir. Bu ihtimalde ise hem genel tatil hem de ulusal tatil olduğundan bahisle işçinin 2 ücret talep etmesi mümkün değildir. Yukarıda belirttiğimiz seçeneklerden farklı bir durum mevcut olmayacaktır. İşçinin bu günde çalışmaması halinde sadece tek bir günlük ücrete hak kazanmasından bahsedilebilecekken işçinin tatil gününde çalışması halinde işçiye 2 günlük ücret ödenecektir.
Ayrıca İş Kanununda da belirtildiği üzere fazla çalışma süreleri 270 saatten fazla olamaz. Fazla olduğu iddiası ise her türlü belge ile ispatlanabilecektir.