Cebri icra, maddi hukuktan kaynaklanan alacakların şahıslar nezdinde tahsil edilememesi sebebiyle devlet kudreti yardımıyla tahsil edilmesi anlamına gelmektedir. Cebri icra prosedürü ancak talep üzerine başlatılabilen ve yürütülebilen bir prosedürdür.
Cebri icra; ferdi icra ve külli icra olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Ferdi icra çeşitleri; ilamlı icra, ilamsız icra, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip ve ihtiyati haciz,
Külli icra ise; iflastır.
Alacaklının alacaklarını devlet eli ile tahsil edebilmesi için öncelikle bir icra takibi başlatması gerekmektedir. İcra takibi yukarıda da açıkladığımız üzere ancak talep üzerine başlatılabilecek ve yürütülebilecektir.
Alacaklı yetkili icra müdürlüğüne takip talebi ile başvurarak icra takibi başlatabilir. İcra müdürü takip talebinin ardından ödeme/icra emri düzenleyerek bunu borçluya tebliğ eder. Ödeme/icra emrinin borçluya tebliğinden itibaren, borçlu takibin türüne göre belirli sürelerde bu takibe itiraz etme hakkına sahiptir.İcra takibinde itiraz tam itiraz şeklinde olabileceği gibi kısmi itiraz şeklinde de olabilecektir.
Borçlu tam itirazda, takibe konu olan borcun tamamına ve tüm fer’ilerine itiraz eder. Takibin başlatıldığı icra müdürlüğüne verilecek, borçlunun itirazını belirten bir dilekçe yeterlidir.
İcra takibine kısmi itirazda ise icra takibinde belirtilen borcun belirli bir kısmına itiraz edilmektedir. Örneğin borçlu borcun bir kısmını ödediğini iddia edebilir veyahut faize itiraz edebilir. Bu gibi durumlarda borçlunun borcun hangi kısmına itiraz ettiğini dilekçesinde açıkça yazması gerekmektedir.
İLAMLI İCRA NASIL DURDURULUR?
KAMBİYO TAKİPLERİ NASIL DURDURULUR?
İLAMSIZ İCRA TAKİBİ NASIL DURDURULUR?
Bir kimse hakkında ilamsız icra takibi başlatıldığında icra müdürü borçlu adına ödeme emri düzenler ve bu ödeme emrini borçluya gönderir. Borçlu ödeme emrini tebliğ aldığı tarihten itibaren 7 GÜN İÇERİSİNDE takibe itiraz etmelidir. Borçlu takibe itiraz eder ise icra takibi DURUR. Ancak borçlu yasal süresi içerisinde icra takibine konu olan ödeme emrine itiraz etmez ise bu durumda icra takibi kesinleşecektir.
İlamsız icra takibinde itiraz takibin başlatıldığı icra müdürlüğüne yapılacaktır. İtiraz süresi tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. Borçlu itirazını sözlü ya da yazılı(dilekçe ile) yapabilecektir ve bu itirazında herhangi bir gerekçe bildirmesine gerek yoktur.
İlamsız icra takibinde takip itiraz ile duracaktır. Alacaklının icra takibine devam edebilmesi için yasal süresi içerisinde icra mahkemelerinde itirazın kaldırılması ya da genel mahkemelerde itirazın iptali davası açması gerekmektedir.
İlgili Link; İcra Takibine İtiraz
İLAMLI İCRA NASIL DURDURULUR?
İlam ya da ilam niteliğinde belgeye sahip olan alacaklı, icra müdürlüğüne başvurarak ilamlı icra takibinin başlatılmasını talep edebilir.
Şayet borçlu ilamın icrasını durdurmak istiyorsa teminat karşılığında Bölge Adliye Mahkemesinden ya da Yargıtay’dan icranın durdurulması kararı almalıdır. İcranın durdurulması kararı almak için gerekli mercilere başvuran borçlu bu durumu bildirir dilekçesi ile icra müdürlüğüne başvurarak kendisine belirli bir süre verilmesini talep edebilir. İcra müdürü alacağın tamamı kadar bir teminat karşılığında borçluya uygun bir süre verebilir.Ancak nafaka ilamlarının icrası teminat karşılığında dahi durdurulamayacaktır.
KAMBİYO TAKİPLERİ NASIL DURDURULUR?
Alacağı senede dayanan alacaklı icra müdürlüğüne bu senedi de ibraz etmek suretiyle takip talebinde bulunur ve icra müdürü ödeme emri düzenleyerek borçluya tebliğ eder. Bu takip türünde borçluya tanınan hak itiraz değil şikayettir ve süresi ilamsız takipten farklı olarak 5 gündür.
Borçlu itirazlarını tebliğden itibaren 5 gün içerisinde mahkemeye sunmak zorundadır. Aksi halde takip kesinleşecek ve alacaklı alacağını tahsil amacıyla haciz işlemlerine başlayabilecektir.
Ancak şikayet icra takibini durdurmamaktadır. Borçlu açmış olduğu şikayet davasında tedbiren icra takibinin durdurulmasını talep edebilecektir. Hakim bu talebi kabul eder ise icra takibi duracaktır.