İşçilerin çalıştıkları dönemler boyunca birçok özel yasal hakları olmaktadır. Bu haklar işçilik hakları olarak tanımlanmaktadır. İşçilik hakları kişiye çalışma süresi boyunca kapsamlı bir özgürlük sunmaktadır. Bunla birlikte kişinin işverenden bazı taleplerini sağlaması yönünde kolaylık sağlamaktadır. İş sözleşmesinin feshi bu konuların başında gelmektedir. Çalışan kişi her zaman için iş sözleşmesini fesh edememektedir. Ancak özel durumların olması durumunda iş sözleşme feshi yapılabilir olmaktadır. Evlilik dolayısı ile iş sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?
Evlilik durumu ile birlikte kişinin işverenden hak talep etmesi yasal olarak gerçekleşebilir bir durumdur. Ancak sadece kadın çalışanlar için geçerli olmaktadır. Kadın çalışanlar evlilik süreleri 1 yılı geçtiği günden itibaren iş hakkı feshi için gerekli işlemleri yapabilmektedir. Söz konusu olan 1 yıl süre ise nikah gününden itibaren geçerli olmaktadır. Bu tür hususları göz önünde bulundurarak siz de iş sözleşme feshi gerçekleştirebilirsiniz. Sözleşme feshi için gerekli olan farklı işlemler bulunabilmektedir. Çalışan kadınların öncelikli olarak bu hususları ve belgeleri tamamlaması ve başvuruda bulunması gerekmektedir.
İş Sözleşme Feshi Detayları
Evlilik nedeni ile iş sözleşmesinin feshi mümkün olan bir yasal haktır. Bu şekilde gerçekleşen durumlarda işveren kişinin çalışanına kıdem tazminatı ödemesi zorunlu olmaktadır. Kıdem tazminatı konusunda işvereni ile sorun yaşayan çalışanlar gerekli mercilere başvurarak bu konuda yasal haklarını kullanabilirler. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise ihbar tazminatı konusu olmaktadır. Çalışan kişiler evlilik dolayısı ile iş sözleşmesini feshettiği durumlarda ihbar tazminatı alamamaktadır.
İlgili Link: İŞ KANUNUNA GÖRE EVLİLİK İZNİ
Tazminatlar konusunda net ve doğru bir tutum olması oldukça önemlidir. Bu sayede kişiler yasal haklarını çok daha doğru bir şekilde elde edebilir olmaktadır. Siz de evlilik dolayısı ile iş sözleşmesini feshettiğiniz durumlarda kıdem tazminatınızı rahatlıkla alabilirsiniz. Bununla birlikte iş sözleşmesini feshi konusunda işveren ile anlaşan çalışanlar sonrasında da çalışma hayatlarına devam edebilmektedir. Belirli bir süre çalışmaması gerekir ancak sonrasında çalışması mümkün olacaktır. Bu konularda sorun yaşayan kadınlar için çalışma özgürlüğü hakkı önemli olmaktadır. Belirlenen sürenin geçmesinin ardından kişi tekrar çalışma hayatına geri dönebilmekte ve çalışabilmektedir.
İlgili Link: EVLİLİK TAZMİNATI NEDİR NASIL HESAPLANIR
Fesih İçin Gerekli İşlemler
Bu noktada yasal olan haklarınızı alabilmek için işlemlerin doğru yapılması gerekir. İstifa edilerek ayrıldığınız bir işten kıdem tazminatınızı almanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle evlilik dolayısıyla iş sözleşmesini fesih ettiğinizde de istifa dilekçesi kullanmamanız gerekir. Öncelikli olarak işvereniniz veya sizden sorumlu kişiler ile bu konuyu yüz yüze görüşebilirsiniz.
Görüşmenin ardından iş sözleşmeniz ile ilgili olarak gerekli ihtarnameyi hazırlamanız gerekmektedir. İhtarname hazırlandıktan sonrasında işten ayrıldığınızda yasal haklarınızı elde edebilirsiniz. Bu noktada haklarını elde edemeyen kişiler için farklı durumlar incelenebilmektedir. İşveren için belirli bir süre tanınmaktadır. Bu süre içinde işveren çalışanın haklarını teslim etmek zorundadır. Eğer geçerli süre içinde haklarınızı alamazsanız bu noktada ise işlemler değişmektedir. Temerrüde ihtarname işlemleri başlayacaktır. Bu noktada çalışan kişinin dava açması gerekir.
Dava sonuçlanana kadar faiz işlenecektir ve ardından çalışan kişiye ödemesi tamamlanacaktır. Siz de yasal haklarınızı bu şekilde doğru kullanarak kendi haklarınızı elde edebilirsiniz. Yasal haklarınız için bu işlemlerin her aşamasında gerekli olan süreçleri yönetebilirsiniz. Bu sayede haklarınızı kolaylıkla alabilirsiniz.