Evlilik Tazminatı Nedir Nasıl Hesaplanır?
Günümüzde iş hayatına atılmış olan kadınlar evlenmek ile birlikte hayatın ve ailenin sorumluluklarını düşündüklerinde çalışma hayatından çekilmeyi tercih edebiliyorlar. İş Kanununun genel hükümlerine göre her ne kadar iş sözleşmesini fesheden taraf tazminata hak kazanamıyor olsa da kanun maddesi ile çalışırken evlenen kadınlar için ayrı bir düzenleme yapılmıştır.
Çalışma hayatı devam ederken evlenen kadınlar çalışmak istememesi halinde iş sözleşmelerini feshedebiliyorlar. Eğer şartları oluşmuş ise de bu feshin ardından kadınlar tazminata da hak kazanabiliyorlar.
Çalışırken evlenen kadının iş sözleşmesini evlilik nedeniyle feshetmesi halinde tazminata hak kazanabilmesi için fesih bildiriminin evlilik tarihinden itibaren 1 YIL içerisinde yapılmış olması gerekmektedir. Şayet sözleşme 1 yıllık sürenin geçmesinin ardından yine evlilik sebebiyle feshedilirse bu durumda işçi kadın tazminata hak kazanamaz.
Fesih bildirimi süresinde yapılmış ise işverenin iş sözleşmesini fesheden kadın işçiye tazminat ödemesi şarttır.
Evlenme sebebiyle iş akdini sona erdirmek isteyen kadın işçi;
Durumu belirtir bir dilekçe ve
Evlilik cüzdanının fotokopisi ile işverene başvurmak zorundadır.
Ancak günümüzde işverenler kendilerine bildirim yapılmış olsa dahi ne yazık ki böyle bir bildirimin yapılmadığını iddia edebilmektedirler. Bu konuda en kesin çözümü bulabilmek için işçinin işverene noter kanalı ile bildirim yapmasını tavsiye etmekteyiz.
Şayet evlilik sebebiyle iş akdini feshedecekseniz öncelikle evlilik tarihinizin üzerinden 1 YIL geçmediğinden emin olun. Eğer yasal süre içerisinde iseniz notere bir dilekçe ve evlilik cüzdanı fotokopisi ile giderek işverene iş sözleşmesini feshettiğinizi bildirir bir ihtar çekebilirsiniz.
Evlilik tazminatı hesaplanırken son ay almış olunun maaş (brüt ücret) göz önünde bulundurulur. İşçinin çalışmış olduğu her yıl için işçiye 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenecektir.