Geçici İş Göremezlik Durumu
Geçici iş görememezlik ödeneği halk arasında rapor parası olarak da bilinmektedir.
Geçici iş görememezlik ödeneğinin ne olduğu, hangi şartlara bağlandığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda açıkça düzenlenmiştir.
Kanuni düzenleme uyarınca geçici iş görememezlik ödeneğine hak kazanabilmek için 3 farklı durum mevcuttur. Bunlardan sadece bir tanesinin gerçekleşmiş olması halinde çalışan kişi geçici iş görememezlik ödeneğini almaya hak kazanacaktır. Kanunda düzenlenmiş olan bu 3 hal şunlardır;
Çalışan kişi iş yerinde gerçekleşmiş olan bir iş kazası sebebiyle ya da işi ile alakalı olarak bir hastalığa yakalanarak uzman bir doktordan rapor almış ise,
Hastalık veyahut başka bir rahatsızlığı sebebi ile çalışan bir sağlık kurumundan rapor almış ise,
Kadın çalışanın doğum sebebiyle bir sağlık kurumundan doğumdan önce ve sonrası için 8’er haftalık( çoğul doğumlarda doğumdan itibaren 10 haftalık rapor alma hakkı vardır) rapor almış ise rapor parası olarak da bilinen geçici iş görememezlik ödeneğine hak kazanılabilecektir.
Yukarıda sayılmış olan şartların yanı sıra kanunda usuli birtakım şartlar daha bulunmaktadır. Doğum ya da diğer durumlarda sigortalının geçici iş görememezlik ödeneğine hak kazanabilmesi için doğumdan ya da diğer durumlardan itibaren geriye dönük 1 yıl içerisinde 90 günlük sigorta pimlerinin yatırılış olması gerekmektedir. Yukarıda sayılan şartlar gerçekleşmiş olsa dahi son 1 yılda 90 günlük primleri ödenmemiş olan sigortalının bu haktan faydalanması ne yazık ki mümkün değildir.