Hangi İşten Çıkışlarda İşsizlik Ödeneği Alınabilir?
İşçinin işten ayrılmasının ardından işveren işçinin işten hangi sebeple çıkmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumuna bir kod ile bildirir. İşçiler işten ayrılmış olmakla beraber bu kodlarda ne yazdığı ile pek ilgilenmemektedir. Ancak özellikle işsizlik sigortasında faydalanma hususunda bu kodlar oldukça büyük önem arz etmektedir.
İşveren işçinin hangi sebeple işten ayrıldığını kodlar ile belirtirken burada işçinin işten ayrılma sebebini doğru bir şekilde yazmakla yükümlüdür. İşverenin yanlış beyanda bulunması halinde ise işveren idari bir yaptırımla karşı karşıya kalacaktır.
Belirli koşulların varlığı halinde iş akdinin feshedilmesi halinde iş akdi sona eren işçi işsizlik sigortasına hak kazanabilecektir. İşsizlik sigortası;
Bir iş yerinde çalışırken çalışma isteği, yeteneği ve yeterliliği olan
Ancak bunlara rağmen kasıt ve kusur bulunmaksızın işini kaybeden kişilerin
İşsiz kalması nedeni ile uğradıkları gelir kaybını karşılamayı amaçlar. Ancak işsizlik sigortası ancak belirli bir süre için ödenebilecektir. Süresiz olarak işçi sigortasından faydalanmak mümkün değildir.
İşsizlik sigortası işçinin gelir kaybını engellemeyi amaçlayan zorunlu bir sigortadır.
İstifa eden işçi kural olarak işsizlik sigortasını almaya hak kazanamayacaktır. Ancak iş akdi işçi tarafından haklı sebeple feshedilmiş ise bu halde işçi işsizlik sigortasına hak kazanabilir.
Askerlik sebebi ile işten ayrılmış olan işçi askerlik görevini tamamladıktan sonra yeniden bir iş bulana kadar bir süre gelir kaybına uğrayabilecektir. Bu süreçte işçinin mağdur olmaması ve gelir kaybı yaşamaması için işsizlik sigortası ödemesi yapılabilecektir.
Belirli süreli iş sözleşmelerinde iş sözleşmesinin kendiliğinden sona ermesi halinde işçi işsizlik sigortasına hak kazanabilecektir.
Fakat aşağıda sayılan hallerin gerçekleşmesi durumunda işçi işsizlik sigortası almaya hak kazanamayacaktır;
Deneme süreli iş akdinin işveren tarafından feshedilmesi halinde
Deneme süreli iş akdinin işçi tarafından feshedilmesi halinde
Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından sona erdirilmesi yani istifa edilmesi halinde
Emeklilik ya da toptan ödeme yapılması hallerinde
Malulen emekli olunmsı halinde
Ölümün gerçekleşmesi durumunda
İş kazası sonucunda işçinin ölmesi halinde
Kadın işçinin evlenmesi nedeniyle işten ayrılması halinde
KHK ile işyerinin kapatılması durumunda ve
KHK ile işçinin kamu görevinden çıkarılması hallerinde işçi işsizlik sigortasına hak kazanamaz.