Bursa İş Hukuku Avukatı
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Bursa İş Hukuku Avukatı

Bursa İş Hukuku Avukatı

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

İcra Davalarında Faiz Nasıl Hesaplanır

İcra Davalarında Faiz Nasıl Hesaplanır

İcra Davalarında Faiz Nasıl Hesaplanır?

İcra takipleri söz konusu olduğunda; alacaklı taraf takip senedine ya da protokole dayanarak borçlu şirketin zamanında ödenmeyen borç için daha sonra ödenmesi gerekli hale düşmesinden sonra takip tarihine değin süre içerisinde işlemiş faiz isterken takip tarihi sonrasında da borç ödenene kadar işleyecek faiz talep edebilirler. İcra davalarında uygulanan faiz oranları yıllara göre değişiklik göstermektedir. Her yıl değişebilen faiz oranlarının ödenmesinin beraberinde icra davaları sonuçlanabilmektedir.

İcra Takibinde Hangi Faiz Uygulanmaktadır?

İcra takipleri faiz konusunda oldukça yüksek tutarlı paraların ödenmesine neden olmaktadır. 2018 yılında Kanuni Faiz ve Temerrüt oranları 3095 sayılı Kanun hükümlerine göre düzenlenmiştir. Temerrüt faizi ise sözleşme ile kararlaştırılmamış olup belirtilen oranların üzerinde olması durumunda temerrüt faizi aksi faizden az olamamaktadır. 2018 yılında kanuni faiz oranın sözleşme ile belirtilmediği durumlarda faiz %9 olup temerrüt faiz oranı sözleşme ile belirtilmemiş ise %9 olmaktadır. Ticari işlerde ise %9,75 yıllık oranında olmaktadır.

İcra Takibi ve Haciz İşlemleri

 

Alacağını almak için borçlu taraf hakkında alacaklı tarafından başlatılan hukuki işlem icra takibidir. Ödeme emri için borçlu tarafa belirli bir süre verilmektedir.

Haciz işlemi sonrasında icradan adrese borcunu ödemesi gerektiğini belirten bir kağıt gönderilmektedir.

Bu süre içerisinde borcunun tamamını ödemeyen borçluya, borçlunun mal ve haklarına el konulacak olan haciz işlemi icra müdürlüğü tarafından başlatılmaktadır.

İcra Davalarında Faiz Nasıl Hesaplanır?
İcra Takibinde Hangi Faiz Uygulanmaktadır?
İcra Takibi ve Haciz İşlemleri
Ödeme Emri Gönderilmesi

 

Ödeme Emri Gönderilmesi

Ödeme emri için borçlu tarafa gönderilen belge üzerinde yer alan bilgiler alacaklının ad- soyadı, borçlunun adı ve adres bilgisi, borç miktarı, borçlu durum devam ettiği sürece işleyecek olan faiz oranı, faizin başlangıç tarihi olmaktadır. İcra emrinin gönderilme sebebi, borçlu tarafa yasal haklarını kullanması için süre tanımaktır. Borç miktarının gerçeğe aykırı olduğu durumlarda örneğin önceden ödenmiş bir borcun tekrar istenmesi durumunda yasal haklar kullanılarak icra takip işlemi sona erdirilmektedir. Ödeme emri geldiğinde belgelerin dikkatli okunması önem taşımaktadır. Yapılması gerekenler ve bu durum içerisinde yapılması gerekenler öğrenilerek gerekli durumlarda yasal haklar kullanılabilmektedir. Haciz işleminden bir önceki aşama olabilen icra emri hakkında anlaşılmayan yer olduğunda hukuki yardımlar alınabilmektedir. İcra takipleri sonucu olumlu ya da olumsuz şekilde sonuçlanarak son bulmaktadır.

İcra takipleri faiz konusunda oldukça yüksek tutarlı paraların ödenmesine neden olmaktadır.
İcra Davalarıİcra davalarında faiz nasıl hesaplanırİcra Takibi ve Haciz İşlemleriicra takibinde faiz oranları nelerdir
3 yorumlar
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
önceki makale
Ticari Dava Çeşitleri
sonraki makale
Mazeret İzni Nedir Hangi Durumlarda Alınır

3 yorumlar

cenk yolu 16 Ekim 2019 - 15:27

icrada senedim var 2014 yılında toplam 53 000 tl idi maaşımdan düzenli olarak kesildi şu an 29,500 kaldı yıllık faiz mi işliyor yada kapatacak olsak en son mu faizi hesaplanıyor yardımcı olmanızı isterim

Reply
Seda yavaş 15 Şubat 2020 - 18:23

Merhaba icratakibine itiraz ettim fakat uyaptan kontol ettiğimde faiz işlemeye devam ediyor sorun teşkil edermi?

Reply
Bursa İş Hukuku Avukatı 15 Ekim 2020 - 10:04

Merhaba; itirazınız kabul edilmemiş olabilir .İcra dairesi ile görüşebilirsiniz. Detaylı bilgi için 02242503681-05559725765 nolu hatları arayabilirsiniz .

Reply

Yorum Yap Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Arama yap

    Popüler Makaleler

    • Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi

    • İstimlak Nedir?

    • Mazeret İzni Nedir Hangi Durumlarda Alınır

    • Borçlar Hukuku Davaları

    @2018 - Bursa İş Hukuku Avukatı. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ;Meltem Bozdemir


    YUKARI ÇIK