İcra takibine Nasıl İtiraz Edilir?
Alacaklı olan kişiler bunu normal yollardan tahsil edemediklerinde devlet gücü ile tahsil etmek için icra daireleri üzerinden icra takibi başlatırlar. Bu takip sonucunda ilgili icra daireleri de ödeme emri çıkararak ilgili kişiye tebliğ eder. Tebligat posta yolu ile yapılmakta olup gelen zarf resmi kurum tarafından gönderilen üzerinde icra müdürlüğü, dosya numarası yazılı olan zarflardır.
İcra Takibine İtiraz Hakkı Var Mıdır?
İcra takiplerini başlatan kişiler bunları farklı nedenlerden dolayı yapmaktadır. Fakat yapılan işlemin her zaman doğru olacağı gibi genel bir kaide yoktur. Dolayısıyla da bu takiplere itiraz etme hakkı her zaman mümkündür.
İtiraz için , kişinin bizzat icra müdürlüğüne giderek sözlü beyanda bulunup bunu tutanağa bağlanmasını talep edebileceği gibi, kendisi de itiraz nedenlerinin yer aldığı bir dilekçe yazarak itiraz da bulunabilir. İcra dosyasına yapılan bu itiraz ancak ilamsız takipler için sonuç doğurmaktadır. Kambiyo takibi, ilamlı icra halinde icra dairesineicra-takibine-itiraz-nereyeiyapilir” yapılan itiraz sonuç vermeyeceğinden , icra mahkemesinde ya da genel mahkemelerde dava yoluna başvurmanız gerekmektedir.
İcra Takibine İtiraz Hakkı Var Mıdır?
İcra Takibinde itiraz Nereye Yapılır?
İcra Takibine İtiraz İşlemi Sonrasında Ne Olur?
İcra Takibinde itiraz Nereye Yapılır?
İcra takibi nedeniyle ödeme emrini tebliğ aldıktan hemen sonra , ödeme emri üzerinde yazılı süreler içinde itirazlarını yapmalıdırlar. Bu itiraz yukarıda söylendiği şekilde uygun merciiye yapılmalıdır. Eğer ödeme emrini tebliğ eden icra müdürlüğünün olduğu ilden farklı bir ilde bulunmakta iseniz, bulunduğunuz ilde olan nöbetçi icra müdürlüğü vasıtası ile de itirazda bulunabilir ya da dava açabilirsiniz. Bunun dışında adi posta ya da diğer iletişim araçları ile yapacağınız itirazlar geçersiz olup mutlaka resmi mercii kanalı ile itiraz etmek zorundasınız.
İcra Takibine İtiraz İşlemi Sonrasında Ne Olur?
İlamsız takipte tebliğden itibaren 7 günlük itiraz süresi içinde itirazın yapılması durumunda icra takibi müdürlük tarafından dosya üzerinde tensiple durdurulur. Bu aşamadan sonra ödeme emrini gönderen alacaklı olduğu iddiasında bulunan kişi icra hukuk ya da genel mahkemede dava açarak itirazın kaldırılmasını ya da iptalini talep edebilir. Alacaklı yan , asıl alacağı, ferileri olan faiz ve yargılama giderleri, takip harçları ve alacağın %20 si oranında inkar tazminatını konu alan davasını kazandığı taktirde icra takip alacağı mahkeme harç ve yargılama giderleri dahil , eğer hükmedilmişse asıl alacağa eklenen %20 inkar tazminatı üzerinden devam eder.
İcra nedeniyle açılacak iptal ya da alacak davaları görülürken itirazların ve savunmaların son derece profesyonel bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi halde kazanılmış haklar kaybedilebilir. Hukuki işlemlerin tamamı uzmanlık istemektedir ve bu işlemler kesinlikle hafife alınmamalıdır. Bu konularda yeterince bilgisi olmayan kişilerin bundan dolayı hukuki destek alması çok önemlidir.