İhbar Tazminatı Konusunda Bilmeniz Gereken Bilgiler
İhbar tazminatı işçiler ile işverenler arasındaki işlemlerin eksik yapılmasından dolayı gündeme gelen bir husustur. İşverenler, bir işçiye işten çıkarmadan önce bilgilendirmesi gerekiyor. Yani aniden işten çıkarma yapılamıyor. Aynı şekilde işçiler de işten ayrılacakları zaman bu şekilde önceden haber vermek zorundadır. Fakat bu hususa dikkat edilmez ise ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.
İşten çıkarma ve işi bırakma gibi işlemler sadece tek bir tarafı ilgilendirmediği için önceden bildirilmesi zorunlu tutulmaktadır. Çünkü bu bilgilendirme olmaz ise işçiler ve işverenler zarara girebilir ve farklı sıkıntılar yaşayabilir. Böyle durumlar oluşmaması için ihbar tazminatı gibi sistem vardır ve insanlar bunu ödememek için zamanında bilgi vermektedir.
Ne Kadar Süre Önce Bilgi Verilmelidir?
İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
Ne Kadar Süre Önce Bilgi Verilmelidir?
İşverenler işten çıkaracakları kişilere önceden haber vermek durumundadır fakat bunun net bir süresi yoktur. İşçilerin durumuna bağlı olarak bu süre değişkenlik gösterir. Bu değişkenliğin temel nedeni ise işteki toplam çalışma süresidir. Buna göre:
İşçilerin çalışma süresi 6 aydan daha kısa ise 2 hafta
İşçilerin çalışma süresi 6 ay ile 18 ay arası ise 4 hafta
İşçilerin çalışma süresi 18 ay ile 3 yıl arası ise 6 hafta
İşçilerin çalışma süresi 3 yılfazla ise 8 hafta öncesinden bildirim yapılması gerekiyor.
İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
İhbar tazminatı hesaplama hususunda yukarıda verilen süreler dikkate alınır ve hesaplamalar bunlara göre yapılır. Ayrıca tazminat hesabı yapılırken işçilerin aldıkları brüt maaşların miktarı da önemlidir. Buna göre ihbar tazminatı tutarı, haber verilmesi gereken süreye göre brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır.
Örnek vermek gerekirse maaşı 2.100 TL olan ve 1 yıldır aynı yerde çalışan bir kişi habersiz bir şekilde işten çıkarılırsa ödenmesi gereken ihbar tazminatı şu şekilde hesaplanır:
1 yıldır aynı yerde çalıştığı için 4 hafta önceden bildirim yapılması gerekiyordu.
Aylığı 2.100 TL ise günlük brüt ücreti 70 TL yapar.
Bir haftalığı ise 7×70=490 TL yapar.
4 haftalık ödeme ise 4×490=1.960 TL’dir.
Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
Yukarıda yer alan hesaplamalardan bir takım vergilerin ve farklı kesintilerin yapılacağının bilinmesi gerekiyor.