İhtiyati haciz nedir? sizler de merak ediyorsanız, bu yazımızda ihtiyati haciz ve hangi koşullarda istenebileceği gibi konularda öğrenmek istediğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. İhtiyati haciz, alacaklının para alacağını garantiye almak için mahkeme aracılığı ile borçlu tarafın mallarına geçici olarak uygulanan koruma tedbiridir. Bu düzenleme İcra ve İflas Kanunu bünyesinde yapılmıştır. Ayrıca alacaklının mahkeme kararı doğrultusunda borçlunun mallarına ihtiyati haciz tedbiri koydurması yalnızca mevcut borç miktarı kadar olur. İhtiyati haciz tedbirinin amacı ilerleyen zamanlarda açılacak bir icra takibinin kesinleştirilmesi adına usullerin yerine getirilmesidir. Ayrıca icra takibini sonuçsuz kalmasına da engel olur.
İhtiyati Haciz Kararını Kim Verir?
İhtiyati haciz kararı yalnızca mahkeme tarafından verilir. Öncelikle alacaklı taraf ihtiyati haciz kararı verilmesi adına hazırlamış olduğu dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye başvuruda bulunur. Mahkeme değerlendirmeleri dosya üzerinden yaptıktan sonra herhangi bir duruşmaya gerek duymadan kararı verebilir. İhtiyati haciz kararları için yapılan yargılamalar, basit yargılama usulleri içerisinde yer alır. Bu şekilde mahkeme kısa sürede sonuçlanır ve duruşma yapılmadan karar verilmesi mümkün hale gelir.
İlgili Link: İcra Harç Hesaplama Nasıl Yapılır
İhtiyati Haciz Şartları Nelerdir?
İhtiyati haciz kararının verilebilmesi için öncelikle bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Ancak şartlar uygun değil ise ihtiyati haciz kararı verilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle şatların sağlanması kararın olumlu sonuçlanması adına önemli bir konumda yer alır. Şimdi, ihtiyati haciz şartları nelerdir? daha yakından göz atalım.
- İlk olarak alacaklının para alacağına karşı talepte bulunması gerekir.
- Ayrıca para alacağı, rehinle teminat altına alınmış olmamalıdır. Çünkü ilgili kanunda vadesi gelmiş ve bunun yanında rehinle teminat altına alınmamış para alacakları için ihtiyati tedbir kararının verilmesi uygun görülmüştür.
- Bunların yanı sıra vadesi gelmemiş para borçları için yalnızca İcra ve İflas Kanunu’nun 257. maddesinde belirtilen hallerde ihtiyati haciz tedbir talebinde bulunabilir.
- Para alacağı için gerekli olan dayanağın kesinlikle talep dilekçesinde belirtilmesi zorunludur. Bunun yanında eğer alacaklı, alacağına konusunda herhangi bir delil ile bunun ispatını gerçekleştiremezse ihtiyati haciz talebi ilgili mahkeme tarafından reddedilir. Bu yüzden alacağa ispat olarak bir belge, ilam ya da ilam niteliğinde olan bir belge sunulması gerekir.
İhtiyati Haciz Kararına İtiraz
Mahkeme tarafından verilen ihtiyati haciz kararına itiraz edilebilir. İİK madde 265’e göre, haiz tutanağına dair tebligat gerçekleştikten hemen sonraki 7 gün içinde itiraz etmek mümkün olur. Bunun yanında itiraz gerekçesi olarak ise;
- Herhangi bir şekilde kendisi dinlenilmeden alınmış olan kararlara dayanan sebepler,
- Mahkemenin yetkisi için ve teminat
- Ayrıca kendisinin yer aldığı hacizlerde haczin uygulanması gösterilebilir.
Kimler İtiraz Edebilir?
Mahkeme tarafından verilmiş olan karar için borçlu ve menfaati ihlal edilmiş olan 3. Kişinin itiraz etme hakkı bulunmaz. Ancak mahkemeye ihtiyati haciz kararı usulünce birtakım nedenler göstererek itiraz hakkına sahip olabilir. Ayrıca borçlu İİK madde 265’te belirtilen nedenlere göre itiraz etme hakkına sahip olur ve hiçbir şekilde alacaklının alacağı konusunda sunduğu nedenler için itiraz edemez. İtirazın edilmesi için ilgili mahkeme ise ihtiyati haciz kararı veren mahkeme olarak karşımıza çıkar. Başvuru sonucunda mahkeme yapılan itirazı red ya da kabul eder.