İş Görememezlik Tazminatı
Günümüzde kişiler yaşamış oldukları kazaların neticesinde geçici ya da sürekli olarak iş göremez hale gelebilmektedirler. İş göremez hale gelmek geçici süre ile de olsa sürekli de olsa kaza geçiren için mağduriyetler yaratacaktır. Hukuk sistemimizde ise kişilerin sorumlu olmadıkları şeylerin cezasını çekmeleri asla kabul görmemektedir. Bu sebeple geçici ya da sürekli olarak iş göremez hale gelen kişilerin mağduriyetlerinin azaltılması adına birtakım düzenlemeler yapılmıştır.
İş Kazası Maluliyet Tazminatı
Trafik Kazası Sürekli İş Görememezlik
Ölümlü İş Kazası Tazminat Hesaplama
Bedensel zararlar geçici süreli olabileceği gibi uzuv kaybı gibi sürekli bir zarar şeklinde de olabilecektir. Bedensel zararlar sebebi ile tazminat istenmesi mümkündür.
Geçici iş göremezlik durumu sebebi ile iş ve kazanç kaybının tazmini,
Sürekli iş görmemezlik durumu sebebi ile çalışma gücü ile kazanç kaybının tazmini,
Tedavi masrafları,
Gelecek dönemdeki kazançların kaybı için bedensel zarara uğrayan kişiler tazminat isteyebileceklerdir.
İş Kazası Maluliyet Tazminatı
Meydana gelen bir iş kazası sebebiyle bedensel zarara uğrayan işçi işverenden bu sebeple tazminat talep edebilecektir. Tazminat davası iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde açılmak zorundadır. Bu süre zamanaşımı süresi olmakla beraber 10 yıllık sürenin aşılması ile beraber işçinin tazminat davası açma hakkı ortadan kalkacaktır.
Tazminat davasında yetkili ve görevli mahkeme ise; davalının yerleşim yeri iş mahkemesi, iş kazasının meydana geldiği veya zararın oluştuğu yer iş mahkemesi, iş kazası geçiren işçinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Trafik Kazası Sürekli İş Görememezlik
Trafik kazaları sonucunda kaza geçiren kişiler uğradıkları bedensel zararlar neticesinde sürekli olarak iş göremez hale gelebilmektedirler. Kişi çalışmaya devam ediyor olsa da güç kaybı yaşayabilecek, eskisine nazaran daha çok çaba göstermesi gerekebilecektir. Bu durumda ise akla ilk gelen trafik kazası sebebiyle bedensel zarara uğrayan kişilerin tazminat isteyip isteyemeyeceğidir.
Tazminat talep edilebilmesi için öncelikli olarak incelenmesi gereken husus nedensellik bağının bulunup bulunmadığı, ikinci husus ise kusurdur. Bir kişi trafik kazası sebebi ile iş göremez hale gelmiş ise ve bu kazada kusursuz ya da daha az kusurlu ise bu durumda tazminat isteme hakkına sahip olacaktır.
Ölümlü İş Kazası Tazminat Hesaplama
Ölümlü iş kazalarında ise tazminat davası yukarıda belirttiğimiz yetkili mahkemelerin yanı sıra ölen işçinin yakınlarının yerleşim yeri iş mahkemesinde de açılabilecektir.
Davanın açılması ile beraber tazminat hesaplanması için dosya uzman bir bilirkişiye tevdi edilecektir. Bilirkişinin hazırlamış olduğu rapora her iki tarafın da 2 hafta içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ölümlü iş kazası sonucunda açılan tazminat davalarında tazminat miktarı özel bir hesaplama yöntemi gerektirdiğinden hakim tarafından hesaplanamayacak olup bilirkişinin raporu doğrultusunda karar verilecektir.