İş Kanunu Maddeleri
Ülkemizin kanunları arasında, belli bir ücret karşılığında çalışan işçinin ve ona işveren işverenlerin çalışma ortamlarında uymak zorunda oldukları kanunları, sahip oldukları hakları ve sorumluluklarını düzenleyen kanuna İş Kanunu denmektedir. Halen yürürlükte bulunan 4857 sayılı bu kanunda zaman içerisinde ihtiyaca ve duruma göre bazı değişiklikler yapılmıştır. Kanunun 4. maddesinde bazı işyerleri bu kanun kapsamı dışında tutulmuştur. İstisna edilen işyerlerinin dışında kalan bütün işyerleri İş kanunu kapsamı içinde olup kanunun bazı maddeleri emredici mahiyette olduğundan uygulanması zorunludur.
İş Kanunu Mevzuatı Bölümleri
İş Kanunu Maddelerinde Nelerden Bahsedilir
İş Kanunu Maddelerinin Amacı
İş Kanunu Mevzuatı Bölümleri
İş Kanunu maddeleri toplamda 9 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler:
Genel Hükümler
İş Sözleşmesi, Türleri ve Feshi
Ücret
İşin Düzenlenmesi
İş Sağlığı ve Güvenliği
İş ve İşçi Bulma
Çalışma Hayatının Denetimi ve Teftişi
İdari Ceza Hükümleri
Çeşitli, Geçici ve Son Hükümler
İş Kanunu Maddelerinde Nelerden Bahsedilir
İş Kanunu maddeleri arasında bir işyerinin uygulamak zorunda olduğu şartlar, işçinin hakları, temel ilkeler, sorumluluk, ilişki, iş güvenliği , ücret, izin, usul, sözleşme çeşitleri, haklar, iş sözleşmesi başta olmak üzere her türlü çalışma unsuru maddeler halinde sıralanmakta ve açıklamalar yapılmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunun ilk bölümde, işçi, işveren, iş ilişkisi ve iş yeri tanımları yapılmaktadır. Tanımlar , tüm yasal düzenlemenin esasını oluşturmakta olup, işçi, işveren, işyeri , ücret gibi hususların doğru anlaşılması hakların ve sorumlulukların bilinmesi açısından oldukça önemlidir.
İş Kanunu Maddelerinin Amacı
İşlerin belli bir düzende ilerleyebilmesi için devlet tarafından düzenlenmiş yasal kanunların olması şarttır. İş kanunu maddeleri içeren 4857 sayılı kanun amacı da, belirli bir iş sözleşmesi ile çalışan işçi ile işverenin sorumluluklarını, haklarını, çalışma düzenini, tabi olacakları kuralları ve neticeleri ile yaptırımlarını düzenlemektedir. Düzenlenen bu maddeler sayesinde ne işverenin hakları, ne de işçinin haklarında kayıplar yaşanır. İşyeri sahibi olanların işçilerin çalışma ortamlarını kanunlarda belirlenen şartlara göre düzenlemesi, işçilerin de kanunların belirlediği sınırlar dahilinde haklarını alması sağlanmaktadır. Değişikliklerin işveren ve işçi tarafından takip edilmesi kendi haklarını savunma adına önemlidir.