İş Kanunu Mevzuat
İşçi ve işveren ile ilgili gerekli olan bütün bilgiler İş Kanunu Mevzuatı içinde ilgililerine sunulmuştur. İş akdi neticesinde belirlenen aylık ile çalışan işçi ile iş sağlayıcı olan işverenin çalışma ortamları, sorunlulukları, hakları 4857 sayılı iş kanunu tarafından belirlenmiştir. Kişiler ve kurumlar kanun çerçevesinde belirlenen haklara sahip olduğundan hem işçinin, hem de işverenin kendi hak ve sorumluluklarını bu kanundan öğrenmesi gerekmektedir. Örneğin bir işçinin kıdem tazminatı hangi şartlarda ödenir, ücretli izni ne zaman kullanabilir gibi büyün ayrıntılar kanunda belirtilmiştir.
İş Kanunu Mevzuatı İstisnaları
Düzlenmiş olan kanun 2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 2003 yılındaki kanunda zaman içerisinde bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler kanunun 10. bölümünde yer almaktadır. İş kanunu mevzuatı 4.maddede sıralanan işyerlerinin dışında bütün işyerlerinde uygulanmak zorundadır. İş kanunun uygulanmadığı işyerlerinin başında;
Deniz ve Hava taşıma işleri
50 kişiden az işçi çalıştıran tarım ve orman işyerleri
Aile ekonomisi içinde kalan her türlü tarım yapı işleri
Ev hizmetleri
El sanatlarının yapıldığı işler
Ev hizmetleri
İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı olmak üzere çıraklar gelmektedir. Diğer işyerleri için iş kanunu mevzuatının 4.maddesine bakılabilir.
İş Kanunu Mevzuatı İstisnaları
İş Kanunu Mevzuatına Göre İşçi
İş Kanununa Göre İşveren
İş Kanunu Mevzuatına Göre İşçi
Hizmet akdine göre belli bir ücret karşılığında bir işte çalışan kişiye işçi denmektedir. İşçiyi, kanunlara göre geçerli bir iş ilişkisine dayanarak çalışan kişi olarak tanımlanabilir. İşçi, iş akdi ile işe başlar. İş akdinde işverenin belirlediği ve işçinin kabul ettiği şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar iş kanunu mevzuatı sınırlarına uymak zorundadır. Kanunun sınırlarını aşan akit yapılamaz. İşçi olmak için; işverenle geçerli bir işi ilişkisinin olması, belli bir ücret karşılığı olmalı, işçi tarafından bir işin yapılması, parça başı ücret, zamana göre ücret, işveren bağlı olarak çalışması, prim ücret sistemi unsurlarının olması gereklidir.
İş Kanununa Göre İşveren
Herhangi bir işte hizmet akdine göre maaş karşılığında işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişilere işveren denmektedir. İşveren olmadaki en önemli kriter işçi çalıştırmadır. İşçi çalıştırmayan kurumların ticari faaliyetleri iş kanunu sınırlarını girmez. İşverenin ücretini ödedikten ve hizmet akdine bağlı kaldıktan sonra işçiden işi yapmayı isteme, ona talimat verme hakkı vardır.