İş Kanuna Göre Evlilik İzni
İş Kanunu senelik izinleri düzenlediği gibi kimi zaman ortaya çıkan özel durumlar içinde çalışanlara mazeret izni hakkı da vermiştir. Mazeret izin haklarından bir tanesi de sıklıkla karşılaştığımız özel sektörde evlilik izin hakkıdır. Özel sektörde çalışan bir işçi evlilik durumunda bu haktan faydalanabilmektedir. Evlilik durumunda ücretinde kesinti yapılmadan bu hakkı kullanabilir. Bu hak asgari olarak üç gündür. Ancak iş sözleşmeleri hazırlanırken üç günden az olmamak şartıyla daha da arttırılabilinmektedir. Bu izin 4587 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2 de şu şekilde belirtilmiştir. “ İşçiye evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verir.”
Evlilik İzni Resmi Tatil Veya Hafta Tatili İzinlerine Denk Gelirse
Evlilik İzin Hakkı Yıllık İzin Hakkından Düşer mi?
Evlilik İzni Hangi Süre Zarfında Kullanılır
Kanunda bu izin hakkının nasıl ve ne zaman kullanılacağı ile alakalı kesin bir hüküm yoktur. İzin hakkının nikâh sonrası ya da nikâh öncesi kullandırılması ile alakalı da bir kaide bulunmamaktadır. Bu izni kullanabilmek için gerekli olan tek durum evliliğin gerçekleşmiş olmasıdır. Evlilik izni evlilik sonrasında kullanılabileceği gibi evlilik öncesinde de kullanılabilmektedir.
Evlilik İzni Resmi Tatil Veya Hafta Tatili İzinlerine Denk Gelirse
İş kanuna göre evlilik izni sadece “gün” olarak belirtilmiştir. Bu nedenle uygulanması esnasında kimi farklılıklar olabilmektedir. “İş günü” olarak ifade edilmediğinden dolayı resmi tatil veya hafta tatiline denk gelen süreleri de izin dâhilinde sayan görüşler var. İşçinin ücretinden hiçbir biçimde kesinti yapmadan verilen bu izin hakkı için işçinin çalıştığı günler baz alınmalıdır.
Evlilik İzin Hakkı Yıllık İzin Hakkından Düşer mi?
Kanun ile verilen üç günlük evlilik izin hakkı senelik izinden bağımsız bir biçimde düzenlenmiştir, bir ücretli izin hakkıdır. Evlilik izin hakkı senelik izin sürelerinden düşmez ve etkilemez. İşçi evlilik iznindeyse çalışmış gibi ücretini alır. Öte yandan evlilik izini bir defaya mahsus değildir. Yapılan her evlilik için bu izin hakkından işçiler yararlanmaktadır.