Ülkemizde ne yazık ki her gün birden fazla iş kazası meydana gelmektedir ve bu kazaların oldukça önemli sonuçları bulunmaktadır. Bu sebeple hangi kazaların iş kazası olduğunun bilinmesi son derecede önemlidir.
Bir sigortalının;
İş Kazası Nedir?
Meydana gelen ve sigortalıyı ruhen ve bedenen zarar uğratan her kaza iş kazasıdır.
Bir iş yerinde iş kazasının meydana gelmesi ile birlikte en çok dikkat edilmesi gereken şey iş kazası bildiriminin yapılmış olup olmadığıdır.
Bir iş kazasının meydana gelmesinin akabinde iş kazası işveren tarafından DERHAL o yer yetkili kolluk kuvvetlerine ve iş kazasından itibaren 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir.
İş kazası bildirimi elektronik ortamdan yapılabileceği gibi doğrudan kuruma yazılı bir şekilde müracaat edilerek bildirimde bulunulması da mümkündür. Elektronik ortamda iş kazası bildirimi yapılabilmesi için E-Bildirge şifresine sahip olmak şarttır. Bununla birlikte elektronik ortamdaki başvurular sadece 4A kapsamındaki sigortalılar için geçerlidir. E-Bildirge şifresine sahip olunmaması ve sigortalının 4A kapsamında olmaması halinde iş kazası bildirimi elektronik ortamda yapılamayacak olup kuruma müracaat ederek yazılı bir şekilde bildirim yapılması şarttır.
İlgili Link: İŞÇİ MAHKEMESİ NE KADAR SÜRER
Bazen iş kazaları işverenin kontrolü dışındaki yerlerde de meydana gelebilmektedir. Bu tür durumlarda ise iş kazasına yönelik bildirim yükümlülüğü yani 3 iş günlük süre işverenin iş kazasını öğrendiği gün itibari ile başlayacaktır.
İş kazasının işveren tarafından süresinde bildirilmemesi halinde iş kazası bildirmeme cezası uygulanmaktadır. Bu cezalar işyerinin çalışan sayısına ve iş kazasının tehlike durumuna göre değişkenlik göstermektedir. 2020 yılı için iş kazası bildirmeme cezası alt sınırı 4.688,00-TL’dir.
Ancak iş kazası işveren tarafından bildirilmediğinde maddi olarak karşılaşılacak tek ceza bu değildir. SGK, iş kazası geçiren ve işveren tarafından bildirilmeyen kazalarda sigortalının sağlık harcamalarını ve işçiye bağladığı aylık ödemeleri de işverenden tahsil etmektedir. Açıklanan sebeplerle hem işçinin haklarının korunması hem de işverenin oldukça ağır cezalarla karşılaşmaması için iş kazası bildirimi oldukça önemlidir.