Bursa İş Hukuku Avukatı
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Bursa İş Hukuku Avukatı

Bursa İş Hukuku Avukatı

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

İş Kazası Bildirimi

İş Kazası Bildirimi

İş Kazası Bildirimi

İş kazası bildirimi işçinin geçirmiş olduğu  iş kazasının ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesidir. Bu bildirim işveren tarafından yapılmakla birlikte 5510 sayılı kanunun 13-2/b bendi gereğince aynı kanunun 4/b’ye dahil olan sigortalısı için sigortalının kendisi bildirimde bulunacaktır.  Bahsi geçen bu kurumlar ilgili kolluk birimleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. İşverence iş kazası derhal ilgili kolluk birimi ile süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir. Böylece işveren aleyhine doğacak idari para cezalarının önüne geçilerek aynı zamanda iş kazalarına yönelik genel istatistiksel verilerin hazırlanmasına katkıda bulunulmuş olunur.

İş Kazası Bildirimi
İş Kazası Nedir?
İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?
İş Kazası Bildirim Süresi Nedir?

İş Kazası Nedir?

İş Kazası Nedir? Sorusunun cevabı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13. Maddesinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre iş kazası,

İş Kazası Kanunu Nedir

Meydana gelen kazanın iş kazası olup olmadığı yukarıda sayılan kriterlere göre belirlenecektir. Bu sebeple kazanın iş kazası sayılabilmesi için öncelikle işveren tarafından yürütülmekte olunan iş nedeniyle kazanın gerçekleşmesi gerekmektedir. Sigortalının işyeri dışında işveren tarafından verilen iş ile ilgisi bulunmayan bir sebeple kaza geçirmesi neticesinde kazanın iş kazası kapsamına sokulması mümkün değildir. Şayet meydana gelen kazada, kazanın iş kazası olup olmadığı konusunda belirsizlik bulunmakta ise, mahkemece kazanın iş kazası olup olmadığı yönünde uzman bir bilirkişinin görüşü alınarak söz konusu belirsizlik giderilecektir.

İş kazası bildirimi işçinin geçirmiş olduğu iş kazasının ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmesidir.

 

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır?

İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılır sorusunun cevabı yine 5510 sayılı Kanun’un 13. maddesinde açıklanmıştır. Buna göre iş kazası işverence derhal ilgili kolluk birimine bildirilmelidir.  Akabinde süresi içinde kaza ve meslek hastalığı bildirgesi ile doğrudan ya da taahhütlü posta ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bir dilekçe ile başvuru yapılmalıdır. Bildirim yapılmaması halinde işverene 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince idari para cezası uygulanır.

İş Kazası Bildirim Süresi Nedir?

İş kazası bildirim süresi işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na kaza tarihinden sonraki 3 iş günü içerisinde bildirmesi gereken süredir. Bu süre işverenin kontrolü dışında ki yerlerde meydana geldiği takdirde kazanın öğrenilme tarihinden itibaren başlayacaktır.

İş Bildirim Süresi Ne Kadardır

MUTLAKA OKUMALISIN! İş Hukukunda Zorunlu Arabuluculuk

iş kazasıİş Kazası Bildirimiİş Kazası Nedir?
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
önceki makale
Kendi isteği ile işten ayrılan tazminat alabilir mi?
sonraki makale
İş Mahkemesine Dava Dilekçesi Nasıl Verilir

Şunlar da bakmak isteyebilirsiniz

İş Kazası Geçiren İşçi Ne Yapmalı

15 Temmuz 2019

İş Görememezlik Tazminatı

22 Haziran 2019

İş Kazalarında İşveren Yükümlülükleri

2 Ocak 2019

Yorum Yap Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Arama yap

    Popüler Makaleler

    • Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi

    • İstimlak Nedir?

    • Mazeret İzni Nedir Hangi Durumlarda Alınır

    • Borçlar Hukuku Davaları

    @2018 - Bursa İş Hukuku Avukatı. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ;Meltem Bozdemir


    YUKARI ÇIK