İş Mahkemesi Dava Masrafı
Günümüz ekonomik koşullarında işverenin ekonomik gücünün işçilerinkine nazaran oldukça yüksek olması ve bu durumu işverenlerin kullanması nedeni ile birçok uyuşmazlığa şahit olmaktayız. Bu uyuşmazlıklar dava yolu ile çözüm bulmaktadır. İş Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemeler ile zorunlu arabuluculuk müessesi Türk Hukuku’na kazandırılmıştır. Zorunlu arabuluculuğun öngörüldüğü hallerde taraflar öncelikle arabuluculuk görüşmeleri yaparlar. Uzlaşma sağlanır ise bu durumda dava açılamayacaktır. Ancak uzlaşmanın sağlanamaması halinde dava yoluna başvurulur.
İş Mahkemesi Dava Açma Süresi
İş mahkemelerinde uyuşmazlık türüne göre farklılık göstermek üzere birçok farklı dava açılabilecektir. Örneğin kıdem tazminatına ilişkin bir dava ya da işe iadesi davası gibi farklı türlerde davalar açılabilmektedir. Bu davalarda türlerine göre zamanaşımı süreleri de değişecektir. Kimi davalar için on yıllık zamanaşımı öngörülmüş iken kimisi için beş yıllık zamanaşımı süresi belirlenmiş olabilir. Bu sebeple de hak kaybına uğramamak için dava açmadan önce mutlaka bir avukata danışılması ve davanın bir avukat aracılığı ile takip edilmesi önerilir.
İş Mahkemesi Dava Açma Ücreti 2018
Daha önce de söylendiği üzere zorunluluğu arabuluculuğun düzenlendiği hallerde dava açmada önce arabulucuya başvurulacaktır.
İşçinin başvuru hakkının korunabilmesi amaçlanarak arabulucuya başvurulması aşamasında işçiden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Arabulucu ile yapılan görüşmeler neticesinde taraflar anlaşamazlar ise yine bir ücret ödenmesi söz konusu olmayacaktır. Ancak arabuluculuk görüşmeleri sonucunda anlaşma sağlanır ise arabuluculuk asgari ücret tarifesi kapsamında arabulucuya görevi için bir ücret ödenmesi gereklidir.
Arabulucu ile yapılan görüşmeler sonucunda uzlaşma sağlanamaması halinde dava açılacak olup bu davalar harca tabi olacaktır. İş mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde davalar için Asliye Hukuk Mahkemeleri görevli olup aynı harçlar bu mahkemelere ödenecektir.
Harç ve giderler her yıl değişkenlik göstermektedir. Bazı harçlar dava açılırken mutlaka ödenmelidir. Örneğin; başvuru harcı. Ancak bazı giderler davanın içeriğine göre değişkenlik gösterir. Örneğin taraf davasında hiç tanık dinletmek istemeyebilir. Bu halde tanık için bir ücret ödenmesi söz konusu olmayacaktır.
2018 yılı için belirlenmiş olan harç ve giderler şu şekilde sıralanabilir;
HARÇLAR:
BAŞVURMA HARCI : 35,90 TL
PEŞİN HARÇ : 35,90 TL
VEKALET HARCI : 5,20 TL
MASRAFLAR:
DOSYA GİDERİ :1,00 TL
TARAF TEBLİGAT İŞLEMLERİ :140,00 TL
BİLİRKİŞİ ÜCRETİ : 220,00 TL
TANIK ÜCRETİ : 40,00 TL
TANIK TEBLİGAT ÜCRETİ : 28,00 TL
KEŞİF ÜCRETİ : 253,80 TL
KEŞİF ULAŞIM ÜCRETİ : 85,00 TL
DİĞER İŞ VE İŞLEMLER :55, 00 TL
Yukarıda belirtilen harç ve masraflar ortalama her davada ödenmesi gereken ücretlerdir. Ancak nadir de olsa iş davalarında keşif yapılmasına gerek görülmediği hallerle karşılaşmak mümkün olabilmektedir. Harç ya da ücretlerin eksik olması durumunda mahkeme tarafından bunların tamamlatılması için taraflara süre verilebileceği gibi ne yazık ki bu tür eksiklikler yargılama sürecini uzatmaktadır. Bu nedenle de avukat ile davayı takip etmek her zaman tarafların yararına olacaktır.
2 yorumlar
İşçi parasını alamadığı veya hakkını alamadığı için dava açıyor saten ara bulucu da anlaşma sağlanamadı ise devletimiz bu davayı neden kendisi açmıyor her kurumda olduğu gibi yine garibana işçiye madura çalışmıyor adalet
2000 yılından önce 3 yıl ücretli öğretmenlik yaptım çalıştığım okullardan hizmet döküm belgesi alıp sGK ya verdim çalışmaya karşılık 7.5 aylık sigorta yatırılmış tam sigorta hakkı elde edebilmek için dava açabilirmiyim nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim