İş Mahkemesine Dava Dilekçesi Nasıl Verilir
İş Mahkemeleri iş hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalara bakmakla görevli mahkemelerdir.İşçi ile işveren arasında yaşanan alacak, tazminat, tespit ve benzeri konularda iş mahkemesine dava dilekçesi nasıl verilir sorusu gündeme gelmektedir.
İş davalarına bakmakla görevli iş mahkemeleri 7036 sayılı iş mahkemeleri kanunu madde 6 da belirtilmiştir. Buna göre;
Yetkili iş mahkemesi belirlendikten sonra mahkemeye sunulacak dilekçe büyük önem taşımaktadır. Bunun için hukuki argümanlar kullanılması, tazminat ve faiz gibi birtakım taleplerin doğru ifade edilmesi gerekmekte olup avukattan yardım alınmalıdır.
İş Davası Açma
En sık açılan davalar genelde;
Haksız ve tazminatsız bir şekilde işten çıkarılan
Maaşı ödenmeyen
Fazla mesai ücretini tahsil edemeyen
Yıllık izin ücretlerinin ödemesi yapılmayan
Sosyal güvenlik primini eksik ya da yanlış beyanla bildirilen
işçiler tarafından açılmaktadır. İşçiler bunun yanı sıra hizmet tespiti gibi davalar da açabilmektedir. Bu ve benzeri davaları açmayı düşünen işçiler iş mahkemesine dava dilekçesi nasıl verilir sorusunun cevabına açık ve net bir şekilde ulaşabilmek için bir avukat vasıtasıyla hukuki destek almalıdır. İşçi işçilik alacakları için 5 ve 10 yıllık zamanaşımı süreleri öngörüldüğünden bu süreler içerisinde mahkemeye başvurmalıdır.
İş Davası Açarken
Gerekçesi ne olursa olsun dava açılırken dava dilekçesinin hazırlanması mutlaka uzman kişilere bırakılmalıdır. Davaya konu olan işlem hakkında talep edilecek miktarın tespiti uzmanlık gerektiren diğer bir konudur. Öte yandan dava masrafları ve harçları konusunda işçilerin doğru yönlendirilmesi, bu konuda mağduriyete uğramamaları da dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli konudur. Örneğin;
Şahit gösterilecek kişi sayısı
Bilirkişi ücreti
gibi unsurlara bağlı olarak harçlar ve dava masrafları değişiklik göstermelidir. Davayı açan davacı dosyanın açılışı sırasında tanık ve bilirkişi başına ücret ödeyecektir. Bunun yanın sıra keşfi gereken bir durum söz konusu olur ise dava açılırken hukuki delillerine keşif talebini de eklemeli ve buna göre keşif masrafını da dava açılışında gider avansı olarak mahkemeye yatırmalıdır.
Açılan iş davalarının süresi açısından kesin ve net bir bilgi verilmesi mümkün olmamakla beraber dava açılan iş mahkemesinin iş yoğunluğuna göre süreler 6 ay ile 18 ay arasında değişebilmektedir. İş Mahkemesi bulunmayan bir yerde dava açılması söz konusu ise iş mahkemesi sıfatıyla davaya bakmaya yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.