İş Sözleşmesi Türleri
İş sözleşmesi hem işçiye hem de işverene belirli yükümlülükler tanımlayan bir sözleşme türüdür. İş sözleşmesi ile işçi belirli bir işi görmeyi, işveren ise işçinin yaptığı iş karşılığınca ücret ödemeyi taahhüt eder.
İş sözleşmesinin yapılma şekli özel bir şekle tabi değildir. Ancak kanun ile bazı kısıtlamalar getirilmiştir. Bu kısıtlamalar uyarınca taraflar istedikleri biçimde, ihtiyaçlarına uygun şekilde iş sözleşmesi düzenleyebilirler.
Sürekli Ve Süreksiz İş Sözleşmeleri: En çok 30 iş günü süren çalışmalar için süreksiz iş denmekte iken 30 iş gününden fazla süren çalışmalar için sürekli iş denilmektedir. Bir işin sürekli mi süreksiz mi olduğunun belirlenmesinde kanunun açık izahı üzerine iş günü sayımı yapılacaktır.iş sözleşmesi türleri ve feshi
“Sürekli ve süreksiz işlerdeki iş sözleşmeleri
Belirli Süreli Ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmeleri: İş Kanununda iş sözleşmelerinin belirli ya da belirsiz süreler ile yapılabileceği söylenmektedir. İş ilişkisi bir süreye bağlanmamış ise bu halde belirsiz süreli işten bahsedilecektir. Ancak o işin hangi süreler için geçerli olduğu belirlenmiş ise bu durumda belirli süreli iş sözleşmesi söz konusu olacaktır.
Azami Ve Asgari Süreli İş Sözleşmeleri: İşçi ve işveren azami ya da asgari süre ile belirlenmiş bir iş sözleşmesi yapabilirler. Azami süreli iş sözleşmelerinde taraflar sözleşmenin geçerliliği için azami bir süre belirlerler. Ancak bu süre dolmasa bile tarafların her zaman sözleşmeyi süreli fesih yolu ile feshetme hakları olacaktır. Belirlenen sürenin dolması ile beraber ise iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecektir.
Asgari süreli iş sözleşmesinde ise belirlenen asgari süre içerisinde iş sözleşmesi süreli fesih yolu ile feshedilemez. Ancak bu sürenin dolmasının ardından süreli fesih yoluna başvurulabilecektir.
Deneme Süreli İş Sözleşmeleri: İş sözleşmesinin tarafları sözleşmenin kesin sonuç oluşturmasından önce belirli bir deneme süresi geçirmek isteyebilirler. Bu deneme süresi boyunca işçi çalışmak isteyip istemediğine işveren ise o işçi ile çalışmak isteyip istemediğine karar verecektir. Taraflar iş sözleşmesine deneme süresini koymak zorunda değillerdir. Bu konuda tamamen bir serbesti mevcuttur.
Ancak daha önce aynı iş yerinde çalışan işçinin tekrar aynı iş yerinde işe girmesi halinde işveren tarafından deneme süresinin öne sürülmesi dürüstlük kurallarına aykırıdır.
deneme süresi en fazla 2 ay olabilecektir. Bu sürenin başlangıcı ise işçinin fiilen işe başladığı tarihtir.
Mevsimlik İş Sözleşmeleri: Bazı faaliyetler yılın tüm günleri devam etmemekte yalnızca yılın belirli dönemlerinde sürdürülmektedir. Mevsimlik iş sözleşmeleri belirsiz süreli olabileceği gibi belirli süreli de olabilecektir.
Mevsimlik işlerin asıl özelliği yılın belirli vakitlerinde çalışmanın olması ve bu çalışmanın periyodik olarak düzenli bir şekilde tekrarlanmasıdır.
Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi 2018
İş sözleşmelerinde aslolan iş sözleşmesinin belirsiz süreli olarak yapılmasıdır. Bir sözleşmenin belirli süreli mi belirsiz süreli mi olduğu konusunda bir tereddüt mevcut ise bu durumda sözleşmenin belirsiz süreli olarak yapıldığı kabul edilmelidir.
Belirsiz süreli iş sözleşmeleri bu sözleşmeye bağlanan hukuki sonuçlar irdelendiğinde daha net görüleceği üzere işçinin daha lehinedir.
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin yapılma şekli için bir şekil şartı öngörülmemiştir.
Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde kanunda öngörülen şeylerin gerçekleşmesi durumunda işçi iş sözleşmesini feshetmiş olsa dahi işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır.
Kamuda Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi Nedir
Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi alımlarında iş sözleşmesinin sıklıkla belirsiz süreli olarak yapıldığı görülmektedir. Bu sözleşmelerin içerikleri ve işçilerin hak ve yükümlülükleri de yukarıda anlatmış olduğumuz şekildedir.