İşe İade Davası 2018
İş sözleşmesinin feshinin nasıl yapılması gerektiği ve hangi unsurları bünyesinde barındırması gerektiği kanunda açıkça belirlenmiştir.
İş sözleşmesinin feshetmek isteyen taraf fesih bildirimini yazılı olarak yapmak zorunda olup fesih sebeplerini de açıkça belirtmek zorundadır. İşverenin fesih sebebi belirtmemesi yahut belirtilen fesih sebebinin geçerli bir sebep olmaması halinde işçi işverene karşı işe iade davası açma hakkına sahip olacaktır.
İşe İade Davası Şartları 2018
İşe İade Davası Arabuluculuk
İşe İade Davası Kazanılması Durumunda
İşe İade Davası Tazminatı
İşe İade Davasında Kıdem Tazminatı İstenir Mi?
İşe iade davasının açılabilmesi belirli şartlara bağlanmıştır. Bu şartların gerçekleşmemiş olması halinde dava açılamayacağı gibi dava açılmış dahi olsa reddedileceği söylenebilecektir.
İşe İade Davası Şartları 2018
İşe iade davası açılabilmesi için;
İş sözleşmesinin Basın İş Kanununa ya da İş Kanununa dayanarak yapılmış olması gerekmektedir.
İş sözleşmesi süresiz şekilde yapılmış olmalıdır.
İş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmiş olması şarttır.
İşçinin o işyerinde en az 6 ay kıdemi bulunması gerekmektedir.
İşyerinde otuz ya da daha fazla işçi çalışıyor olmalıdır.
İşe iade davası açacak kişinin işveren vekili statüsünde olmaması şarttır.
İşe İade Davası Arabuluculuk
Dava şartları gerçekleşmeden davanın esasına girilmesi mümkün değildir. Dava şartlarının eksik olup olmadığı mahkeme tarafından resen incelenecektir. Usule ilişkin şartların gerçekleşmemesi halinde açılan dava usulden reddedilecektir. Bu sebeple özellikle hak kayıplarına uğramamak adına bir avukat vekaleti ile dava açılması tarafımızca önerilmektedir.
Kanuna, toplu iş sözleşmelerine ya da bireysel iş sözleşmelerine dayanan alacak, tazminat ve işe iade taleplerinde tarafların öncelikle arabulucuya başvurması zorunludur. Zorunlu arabuluculuk olarak düzenlenmiş bu müessese ile artık arabulucuya başvurmak ihtiyari değil zorunludur.
Bu sebeple işe iade davası açılmadan önce arabulucuya başvurulmamış ise bu durumda açılmış olan dava usulden reddedilecektir. Taraflar arabulucuya başvurduklarında yapılacak olan görüşmelerde anlaşma sağlanması halinde dava açmaya gerek kalmayacaktır. Ancak anlaşma sağlanamaz ise bu durumda düzenlenen uyuşmazlık tutanağı ile dava açılması mümkün olacaktır.
İş sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren 1 AY İÇERİSİNDE fesih bildiriminde sebep gösterilmediği ya da gösterilen sebebin geçersiz olduğu iddiası ile işçinin işe iade talebiyle birlikte arabulucuya başvurması mümkündür. Arabulucuda anlaşılmaması halinde ise 2 AY içerisinde İş Mahkemelerinde dava açılabilecektir.
Arabuluculuk başvurusu arabuluculuk bürosuna yapılacaktır. Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat katılabileceği gibi avukatları aracılığı ile de katılabilirler.
İşe İade Davası Kazanılması Durumunda
İşe iade davasının kazanılması durumunda işveren tarafından yapılmış olan feshin geçersiz olduğu kabul edilecektir. Bu durumda ise işveren işçiyi tekrar işe almak ve boşta geçen süreye ilişkin ücretleri işçiye ödemek zorundadır.
İş sözleşmesini feshin geçersiz olduğu mahkeme kararı ile belirlendiği takdirde ise işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmakla yükümlüdür.
İşçi kararın kesinleşmesinden itibaren on iş günü içinde işverene işe başlamak amacı ile başvurmak zorundadır. Bu süre zarfında işçinin işverene başvurmaması halinde ise işveren tarafından yapılan fesih haklı bir fesih olarak sayılacaktır. Feshin geçerli bir fesih olarak sayılması ile beraber ise işverenin sadece bu yönde hukuki sorumluluğu bulunacaktır.
İşe İade Davası Tazminatı
İşe iade davasında verilen karar içeriğinde her ne kadar işverenin işçiyi işe başlatmak zorunda olduğu belirtilse de işverenin işçiyi işe başlatmaması halinde ne kadar tazminat ödeneceği de açıkça belirtilir. İşçinin başvurusuna rağmen işveren bir aylık süre içerisinde işe başlatmaz ise en çok ise 4 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorundadır. Belirlenecek olan bu tazminat dava tarihinde işçinin ücreti esas alınmak suretiyle belirlenecektir.
“Mahkeme veya özel hakem feshin geçersizliğine karar verdiğinde, işçinin işe başlatılmaması halinde ödenecek tazminat miktarını da belirler. Kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için işçiye en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer hakları ödenir.”
İşe İade Davasında Kıdem Tazminatı İstenir Mi?
İşe iade davasının istemi sadece işe iade olmakla beraber bu dava ile birlikte kıdem tazminatının istenemeyeceği hususunda yerleşik Yargıtay içtihatları bulunmaktadır.
Yargıtay 9 Hukuk, 2008/29872 K
“Diğer taraftan Dairemizin kararlılık kazanan uygulaması gereği yargılama usulleri farklı olan feshin geçersizliği ve işe iade istemiyle birlikte kıdem, kötü niyet tazminatı ve işçilik alacaklarının aynı davada istenmesi olanağı bulunmamaktadır. Zira işçinin işe iadeyle ilgili isteklerinin yanında işçilikten doğan diğer tazminat ve alacakların da istenmesi halinde, bu talepler yönünden yargılama yapılması, işe iade davasının yasa koyucunun öngördüğü süre içinde seri yargılama usulüne göre görülüp sonuçlandırılmasına engel oluşturur. İşe iade davası dışında kalan diğer hak ve alacaklarla ilgili davalar ise sözlü yargılama usulüne tabidir. Bu nedenle işe iadeyle birlikte diğer işçilik haklarının da dava edildiği hallerde bu davaların ayrılmasına karar verilerek yargılama yapılmalıdır.”
Fakat yapılan yargılama sonucunda feshin geçerli bir sebebe dayanmadığı kesin olarak saptanmış ise, bu karar işçi açısından ihbar ve kıdem tazminatı talepli davada ispat açısından işçinin lehine olacaktır.