İşsizlik Maaşı İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Günümüz ekonomik şartlarında ne yazık ki birçok kişi çalıştığı iş yerinden çıkarılıp işsiz kalmaya mecbur bırakılmaktadır. Hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan işçiler nezdinde ise bu işten çıkarmalar sebebiyle çok büyük mağduriyetler doğmaktadır. Vatandaşının sağlıklı ortam ve şartlarda yaşamasını sağlamakla ödevli devlet tarafından bu mağduriyetlerin azaltılması için birtakım önlemler alınmakta ve düzenlemeler yapılmaktadır.
İşsiz olan vatandaşların hayatlarını idame ettirebilmeleri için mevzuatta “işsizlik maaşı” düzenlemesi mevcuttur.
İşten çıkarılan ve işini kendi elinde olmayan sebeplerle kaybeden işçilerin mağduriyetlerini azaltmak için düzenlenen işsizlik maaşının verilmesinde birtakım şartlar mevcuttur. İşten çıkarılan işçilerin işsizlik maaşı alabilmesi için bu şartların yerine gelmiş olması gerekmektedir. Bir işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için;
İşçinin işten çıkarılması ya da kendi elinde olmayan sebeplerle işlerini kaybetmesi(iş yerinin iflas etmesi gibi) gerekmektedir.
Çalıştığı iş yerinden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olması ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primlerinin ödenmiş olması gerekmektedir.
Yukarıda sayılan şartların gerçekleşmiş olması durumunda işçinin çalışırkenki statüsüne göre on aya kadar işsizlik maaşı alınması mümkündür.
İşsizlik maaşı başvurusu iş sözleşmesinin feshinden itibaren 30 gün içerisinde yapılmak zorundadır. İşsizlik maaşı için başvuru işçi tarafından çeşitli şekillerde yapılabilecektir. İşsizlik maaşı başvurusu için işten çıkarılan işçi İŞKUR’a giderek başvuru yapabileceği gibi bu başvurunun internet portalı üzerinden yapılması da mümkündür.
İşsizlik maaşları işçinin çalıştığı dönemdeki brüt ücretleri üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin çalışırken 3000 TL ücret alan işçi 2019 yılı için 1.191 TL işsizlik maaşı alabiliyorken, 3500 TL ücret ile çalışan bir işçinin işsizlik maaşı 1389 TL olacaktır. Asgari ücretle çalışıp işten çıkarılan bir işçi ise 2019 yılında 1015.49’TL işsizlik maaşı alabilecektir.
Kısacası işsizlik maaşını işçinin son 3 yıl içerisinde ödenen sigorta primi üzerinden belirlenecektir. En yüksek işsizlik maaşı ise 2030.98 TL olabilecektir.(2019 yılı için)
İşsizlik maaşı alan kişilerin bu süreç içerisinde çalıştıklarının tespit edilmesi durumunda ise işsizlik maaşları tekrar başlatılmamak üzere kesilecektir. İşçinin yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış olması halinde de işsizlik maaşı ödemeleri kesilecektir.