İstihkak nedir? konusunda sizler de yazımız içerisinde detaylı bilgilere ulaşabilir ve istihkak davası hakkında merak ettiğiniz her şeye ulaşabilirsiniz. Kelime anlamı olarak istihkak “hak etme, hakkı olma” şeklinde tanımlanır. Bir mal ya da hak üzerinde birçok kişinin hak sahibi olduğunu iddia etmesi “istihkak iddiası” olarak adlandırılır. Eğer bir mal ya da hak üzerinde birden fazla kişi hak iddia ediyorsa ortaya çıkan çekişmenin son bulması için “istihkak davası” açılabilir. İstihkak davaları koruyucu bir nitelik taşır ve bu nedenle hukukun birçok alt dalında karşımıza çıkar. Bu alt dallar arasında ise miras hukuku ve icra-iflas hukuku yer alır.
İstihkak Davasını Kimler Açabilir?
İstihkak Davası Ne Zaman Açılabilir?
İstihkak Davası Ne Kadar Sürer?
İstihkak Davasında Zamanaşımı İşler Mi?
İstihkak Davası Nasıl Açılır?
İstihkaka davası sürecinde borçluların malları öncelikle haczedilir. Davanın başlaması ise borçlu ya da üçüncü bir kişinin istihkak iddiası bulunması ile gerçekleşir. Haciz sırasında iddia edilen istihkak ile çekişmeli duruma gelen mallar ise icra müdürleri tarafından tutanağa geçirilir.
İstihkak iddiası malın mülkiyetinin bizzat kendisine ait olduğunu iddia eden haciz borçlusu ya da üçüncü kişi tarafından icra müdürlüğüne ileri sürülmesi gerekir. Ayrıca haczin öğrenilmesinden en geç 7 gün içerisinde bu süreç işletilmelidir. Bu itiraz İcra Müdürlüğü tarafından direkt olarak haciz alacaklısına bildirilir. Bunun ardından haciz alacaklısı iddianın kendisine bildirilmesinin ardından 3 günlük süre içerisinde itirazda bulunmazsa haciz kaldırılır. Burada dikkat edilmesi gereken 7 ve 3 günlük sürelerdir. Çünkü bu süreler içerisinde hak düşüşü gerçekleşir. Eğer haciz alacaklısı 3 gün içerisinde itiraza karşı çıkarsa bu durum icra müdürlüğü tarafından mahkemeye bildirilir ve bunun sonucunda istihkak davası açılmış olur.
İstihkak Davasını Kimler Açabilir?
Herhangi bir icra takibinde, borçluya ait mal varlığı kendi ya da 3. Kişi elinde olmasına rağmen haczedilebilir. Ancak haczedilen mallar ile ilgili istihkak iddiasında bulunulması davanın kim tarafından açılması gerektiği konusunda farklılıklar ortaya çıkarır.
Borçlu direkt olarak kendi elinde bulunan ve haczedilen mallar konusunda istihkak iddiasında bulunması halinde davayı açması gereken kişiler istihkak iddiasında bulunanlardır. Eğer haczedilen mallar 3. kişinin elinde ise dava açma yükümlülüğü alacakları üzerindedir.
İstihkak Davası Ne Zaman Açılabilir?
İstihkak davasının açılmasında bir malın haczedildiğini öğrenen borçlu ya da 3. Kişinin en geç 7 gün içerisinde icra dosyasına istihkak iddiasında bulunması önemlidir. Eğer bu iddiaların takibi taraflarca kabul görmezse icra dosyası icra hukuk mahkemesine gider ve mahkeme takibin devamı ya da ertelenmesi ile ilgili dava açma yükümlülüğünün kimde olduğunu kararlaştırır. İcra mahkemesi tarafından verilen kararın ilgili taraflara bildirilmesinin ardından 7 gün içerisinde istihkak davasının zaman kaybetmeden açılması gerekir.
İstihkak Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?
İstihkak davalarında görevli mahkeme icra mahkemesi olarak karşımıza çıkar. Ayrıca yetkili mahkeme ise icra takibinin başlamış olduğu ya da hacizli malın içinde bulunduğu bölgedeki icra mahkemesidir.
İstihkak Davasının Sonuçları Nelerdir?
İstihkak iddialarının mahkeme tarafından kabul edilmesi durumunda mallar üzerinde bulunan haciz kalkar. Bunun yanında mallarda muhafaza altına alınma işlemi yapılmış ise mevzu bahis olan mallar ilgili kişiye geri verilir.
Diğer yandan istihkak iddiasının mahkeme tarafından reddedilmesi durumunda ise alacaklı olan taraf haczedilen mallar ile ilgili paraya çevirme gibi işlemlere icra dosyasında kalındığı yerden devam edilir.
İstihkak Davası Ne Kadar Sürer?
İstihkak davalarının karara bağlanması için süre konusunda herhangi bir zaman dilimi belirtilmemiştir. Bu süre davanın görüldüğü mahkemedeki yoğunluk ve aynı zamanda dosya içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Buna göre her bir istihkak davası kendi içerisinde farklı sürelerde sonuçlanabilir. Bu yüzden herhangi bir istihkak davası için süre belirtmek mümkün olmaz.
İstihkak Davasında Zamanaşımı İşler Mi?
İstihkak davalarında zamanaşımı süreci icraya konu olan malların haczedilmesinden itibaren 7 gün içerisinde gerçekleşir. Eğer haciz işlemi için 7 gün içerisinde herhangi bir itiraz yapılmazsa hacze konu malların satışında herhangi bir engel kalmaz.