Kıdem tazminatı, kanunda belirtilen asgari çalışma süresini dolduran ve yine kanunda belirtilen sebeplerle iş akdi son bulan işçilere ödenmesi gereken bir miktar paradır. Kıdem tazminatı iş akdinin sona erdiği her halde değil yalnızca kanunda belirlenen çalışma süresini aşan ve yine belirlenen sebeplerle iş sözleşmesi son bulan işçilere ödenecektir.
“Madde 14 –
İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için iş sözleşmesinin yukarıda belirtilmiş olan kanun maddesinde sayılı hallerden biri nedeniyle sona ermesi gerekmektedir. Ancak kıdem tazminatı ödenebilmesi için her şeyden evvel iş akdinin sona erdiği tarihte işçinin iş yerinde en az bir yıllık kıdemi bulunması şarttır.
İşçinin iş yerindeki kıdemi hesaplanırken iş sözleşmesinin yapıldığı tarih değil işçinin iş yerinde FİİLEN ÇALIŞMAYA BAŞLADIĞI TARİH göz önünde bulundurulur. Kıdem süresinin sonu ise iş akdinin sona erdiği tarih olacaktır.
Kıdem Tazminatı Miktarı
Kıdem tazminatına hak kazanan işçiye çalıştığı her bir yıl için otuz günlük ücreti tutarında tazminat ödemesi yapılır. Kıdem tazminatı hesabı yapılırken öncelikle işçinin bir günlük ücreti hesaplanır. Bulunan bir günlük ücret otuz gün ile çarpılır. Elde edilen otuz günlük ücret ise işçinin kıdem yılı ile çarpılarak ödenmesi gereken kıdem tazminatı hesaplanmış olur.
İşçinin hak kazandığı kıdem tazminatı hesabında ücret İŞÇİNİN SON ALDIĞI BRÜT ÜCRETTİR. Yani kıdem tazminatı hesaplanırken işçinin eline geçen miktar değil sigorta primi, vergi gibi kesintiler de eklenerek brüt ücret bulunması suretiyle bir sonuca ulaşılır.
Kıdem Tazminatı Tavanı
Kıdem tazminatı tavanı bir işçinin elde edeceği kıdem tazminatının hiç değilse en yüksek devlet memuruna ödenecek ikramiye ile sınırlandırılması ile kamu düzeninin korunması amaçlanmıştır.
“Madde 14/13:
Kamu düzeninin korunması amacıyla yapılan bu kanuni düzenlemeye göre toplu sözleşmelerle ya da hizmet akitleri ile belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez. Bu düzenleme ile memur emekli ikramiyeleri ile işçi kıdem tazminatları arasında bir paralellik sağlanmıştır.