Bursa İş Hukuku Avukatı
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Bursa İş Hukuku Avukatı

Bursa İş Hukuku Avukatı

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir Nasıl Alınır

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir Nasıl Alınır

Kısa çalışma ödeneği, ekonomik bir imkan olup iş yerinde çalışma süresinin kısaltılması ya da durdurulması halinde verilir. Çalışma süresinin en az üçte bir oranında azaltılması gerekmektedir. Dört hafta ile üç ay arasında uygulanan bu işlem ile çalışanlara belli bir miktar ödenir. Eğer olağanüstü bir hal mevcutsa bu süre Bakanlar Kurulu tarafından altı aya kadar çıkarılabilir.

Bu ödenek İşsizlik Sigortası Fonu tarafından ulaştırılmaktadır. Günümüzde pandemi sürecinden ötürü birçok firma Kısa Çalışma Ödeneği usulü ile çalışmalarını azaltmış ya da durdurmuştur. Önemli bir gelir desteği olarak görülen bu ödenek firmalar tarafından çalışanların ilgili banka hesaplarını yatırılır. Sizler de pandemi sürecinden ötürü böyle bir duruma mazur kaldıysanız Kısa Çalışma Ödeneği imkanlarından faydalanabilirsiniz.

 

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Koşulları
Kısa Çalışma Ödeneği İçin Gerekli Belgeler
Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Koşulları 

Kısa Çalışma Ödeneği imkanlarından faydalanmak isteyen bireylerin birtakım koşulları sağlıyor olması gerekir. Bu koşulların başında, başvurusunun çalıştığı firma tarafından kabul görmesi gelir. Ardından kısıtlı çalışmanın başlatıldığı tarihten en az üç ay öncesine kadar aktif olarak çalışıyor olmanız gerekmektedir. Bununla birlikte son üç yıl içerisinde de 600 günlük işsizlik sigortası primi yatırmış olmalısınız. Mevcut koşulları sağlamanız halinde sizler de İşsizlik Sigortası Fonundan hakkınız olan Kısa Çalışma Ödeneğini alabilirsiniz.

Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak isteyen vatandaşların İŞKUR’ başvurmaları gerekmektedir. İlgili belge ve evraklarla İŞKUR’a başvurmanız halinde başvurunuz değerlendirmeye alınacaktır. İstenilen kriterleri karşılamanız halinde ise talep ettiğiniz ödeneğinizi alabilirsiniz. Kısa Çalışma Ödeneği için aynı zamanda E-devlet üzerinden de başvuru gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Sizler de bu ödeneği almak için başvuruda bulunabilir ve ihtiyaç duyduğunuz miktarı alabilirsiniz.

İlgili Link: İsteğe Bağlı Sigortalılık 

Kısa Çalışma Ödeneği İçin Gerekli Belgeler 

Resmi bir işlem olduğundan, kurumlara iletilecek olan belgelerin de resmi olması zorunludur. Bu noktada; talep formu, çalışma listesi, çalışma süresinin azaltıldığını ya da durdurulduğunu kanıtlayan belgeler ve mevcut iş yerinde çalıştığına dair belgeler tamamlanmalıdır. Bu belgelerin doğru ve güncel bir şekilde tamamlanmasının ardından ilgili kuruma ulaştırarak sizler de kolayca başvuruda bulunabilirsiniz. İŞKUR’a ilettiğiniz belgeler, detaylı bir değerlendirme sürecinden geçecektir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile koordineli bir değerlendirme sürecinden sonra başvuru sonucunuz tarafınıza iletilmektedir.

İlgili Link: İş Arama İzni Nedir 

Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı 

Kısa Çalışma Ödeneğinin miktarı çalışanın son bir yıllık primi göz önünde bulundurularak hesaplanır. Günlük kazancın yüzde altmışı olarak belirlenen bu miktar çalışan bireyin aylık kazancına göre değişiklik göstermektedir. Bu tutar; asgari ücret brüt miktarının %150’sini geçmeyecek şekilde hesaplanır. Çalışma işlemlerinin tamamen durdurulması halinde miktar 1.752 TL ile 4.380 TL arasında belirlenmiştir. Kısa Çalışma Ödeneğinde üst sınır 4380 TL’dir.

Bu doğrultuda sizler de mevcut kazancınıza göre hesaplanan bu ödeneği almak için E-devlet üzerinden ya da İŞKUR üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. İstenilen koşulları sağlamanız halinde sizler de bu ekonomik fırsattan yararlanarak kazanç sağlamanız mümkündür. Mevcut pandemi süreciniz daha rahat atlatabilmek adına gerçekleştirilen bu hizmetten koşulları sağlayan her vatandaş faydalanabilmektedir.

 

Kısa çalışma ödeneği, ekonomik bir imkan olup iş yerinde çalışma süresinin kısaltılması ya da durdurulması halinde verilir. Çalışma süresinin en az üçte bir oranında azaltılması gerekmektedir.
0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
önceki makale
İsteğe Bağlı Sigortalılık
sonraki makale
Yoksulluk Nafakası Nedir, Nasıl Alınır

Yorum Yap Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Arama yap

    Popüler Makaleler

    • Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi

    • İstimlak Nedir?

    • Mazeret İzni Nedir Hangi Durumlarda Alınır

    • Borçlar Hukuku Davaları

    @2018 - Bursa İş Hukuku Avukatı. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ;Meltem Bozdemir


    YUKARI ÇIK