Kullanılmayan Yıllık İzin Ücreti
İşçinin yıllık ücretli izin süreleri ve bu izne ne zaman hak kazanacağına dair düzenleme İş Kanunu madde 53’te açıkça düzenlenmiştir.
Yıllık ücretli izin hakkı ve izin süreleri
İşçinin yıllık ücretli izninden vazgeçmesi kural olarak mümkün değildir.
Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) çalışmış olan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri on dört günden,
Beş yıldan fazla on beş yıldan az çalışmış olan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri yirmi günden,
On beş yıl (dahil) ve daha fazla çalışmış olan işçilerin ise yıllık ücretli izin süreleri yirmi altı günden daha az olamaz.
İşverenin, işçinin hastalık, kaza gibi sebeplerle mazaret izni kullanmış olması halinde bu izinleri yıllık ücretsiz izinden düşmesi mümkün değildir. Ayrıca resmi tatil günleri de işçinin yıllık ücretli izin günlerine dahil edilemez. Bu günlerin yıllık ücretli izinlerden düşmesi mümkün olmayacaktır.
İşçi yıllık ücretli iznini kullanıyor ise bu günlere ait ücretlerin işveren tarafından işçiye peşinen ödenmesi gereklidir. Bu durum işveren için bir yükümlülüktür. İşçi yükümlülüğü ise yıllık izin süresi zarfında başka bir işte çalışma yasağı olarak karşımıza çıkacaktır.
İş Kanunu madde 59’daki düzenlemeye göre işçinin yıllık izinlerini kullanılmaması halinde bugünlere ait ücret işveren tarafından işçiye ödenecektir.
Sözleşmenin sona ermesinde izin ücreti
Ancak kullanılmayan yıllık izin ücretlerinin işçiye ödenebilmesi için taraflar arasındaki iş akdinin sona ermiş olması şarttır. Devam eden bir iş ilişkisinde işçinin kullanmadığı yıllık iznine dair ücretinin işveren tarafından isteyebilmesi kanunen mümkün değildir. Ücretin belirlenmesinde ise işçinin iş akdi sona ermeden önce aldığı son ücret baz alınacaktır.