Mazeret izni İş Kanunu’nda düzenlenmiş olup bu kanun çerçevesinde işçilere tanınmış bir haktır. İş hukukunda mazeret kavramı işçinin iş yerinden ve yaptığı işten kaynaklanmayan, kendi özel hayatı ile ilgili durumlarda ortaya çıkan olaylar neticesinde işe gelememesi halinde kullanılan bir kavramdır.
Mazeret izni kişinin özel hayatından kaynaklanan bir sebep neticesinde iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan bir izin türüdür. Aslında mazeret izni İş Kanunu’nda düzenlenmiş olmakla birlikte bu izin söz konusu olduğunda mazeret kavramını daha derin olarak irdelemek gerekmektedir.
Bu konu irdelendiğinde işçinin mazeretlerine dayanarak işverenden mazeret izni talep etmesi halinde işverenin bu izni vermekle yükümlü olup olmadığı sorusu akla gelmektedir. Asıl olan işverenin mutlak surette bu izni vermek zorunda olmaması olmakla birlikte işveren kanunda düzenlenmiş olan bazı durumlarda işçiye izin vermekle yükümlüdür.
“İŞ KANUNU EK MADDE 2:
Kanun hükmünde açıkça görüldüğü üzere işveren bazı özel durumlarda işçiye 3 ile 10 gün arasında mazeret izni vermekle yükümlüdür. Şartları oluştuğu taktirde işveren işçiye mazeret iznini kullandırmaktan imtina edemez.
Akıllara gelen bir diğer soru ise işçinin mazeret iznini kullanması halinde maaşından kesinti yapılıp yapılamayacağı sorusudur. Kanunda da belirtildiği üzere işçinin mazeret iznini kullanması halinde maaşından herhangi bir kesinti yapılamaz. İşveren işçinin mazeretli olarak işe gelmediği günlerde bu günlerin ücretini maaşından kesemez.
MAZERET İZNİNİN İŞÇİ TARAFINDAN KULLANILABİLMESİ İÇİN MAZERETİN BELGELENDİRİLMESİ ŞARTTIR.
İşçinin kanunda düzenlenmiş olan mazeret izni hakkını kullanabilmesi için bu mazeretini belgelendirmesi ve bu belgeleri de işverene sunması gerekmektedir. Örneğin evlenme halinde işçi mazeret izni kullanmak istiyorsa evliliğini gösterir yasal bir belgeyi mazeret iznini içerir dilekçesi ile birlikte işverene sunmakla yükümlüdür.