- Senet üzerinde kayıtsız şartsız ödeme vaadinin, lehtarın adının ve soyadının, düzenleme yerinin ve tarihinin, imzaların, ödeme yerinin, bono ya da emre muharrer senet kelimesinin ve borcun vadesinin bulunduğuna dikkat etmeniz geçerli bir senet düzenlenmesi ve tahsil konusunda sıkıntı yaşanmaması için oldukça önemlidir.
- Borç miktarı senet üzerine hem rakam ile hem de yazı ile yazılmalı ve bir hata olmadığı, bu iki rakamın birbiri ile aynı olduğuna dikkat edilmelidir.
- Senedin düzenlenmesinden sonra borç miktarının düzenlendiği bölümde gerek rakam ile gerek yazı ile ilave yapılmaması için yazılar özellikle bitişik şekilde yazılmalı ve başlangıç ile bitiş noktalarına kapatma çizgileri çizilmelidir.
- Senedin ön kısmında bulunan senet bedelinin nakden mi malen mi olduğu özellikle belirtilmelidir. Nakden kısmının işaretlenmesi kısmında senet bedelinin bir nakit, malen kısmının işaretlenmesi halinde senet bedelinin mal karşılığında alındığı anlaşılacaktır.
- Senetle ilgili bir ihtilaf çıkması halinde bu ihtilafın hangi mahkemeler ve icra dairelerinde çözüleceği yani yetkili yargı mercinin neresi olacağı senet üzerinde belirlenebilmektedir. Bu sebeple “…… ihtilaf vukuunda ANKARA mahkemeleri ve icra daireleri yetkili olacaktır.” Şeklinde bir düzenleme yapılabileceğine dikkat edilmesi gerekir.
- Senet doldurulurken borçlunun ve kefilin doğru kimlik bilgilerini yazıp yazmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Senet doldurulurken borçlunun ve kefilinin kimlik kartı, ehliyeti gibi belgeleri kontrol edilerek senetteki bilgilerin doğru olup olmadığı teyit edilmelidir.
- Düzenlenen senette kefil bulunması halinde kefilin adresi ve imzasının bulunmasına özellikle dikkat edilmesi gerekir.
- Senetlerde çift imza zorunlu olmayıp tek imza olması halinde de senet geçerli sayılacaktır.
- Senet düzenlenirken senedin düzenlenme tarihinin mutlaka doldurulması gerekir
- Zorunlu olmamakla birlikte senet düzenlenirken yazının borçlu tarafından yazılması, tahrifatların en aza indirgenmesi açısından oldukça önerilmektedir.
- Senet bir işin yapılması için TEMİNAT olarak verilmiş ise senedin bir bölümüne mutlaka teminat senedi olduğu yönünde şerh düşülmelidir.
- Senet imzalanırken gerekli tüm boş alanların dolu olduğuna dikkat edilmelidir. Kesinlikle boş ya da eksik doldurulmuş bir senet imzalanmamalıdır.
- Ödemesi yapılan senetler için alacaklı tarafından “ödenmiştir” şeklinde şerh düşülmesini isteyerek alıp saklayabilir ya da senedi imha edebilirsiniz.
İlgili Link ; Senet Nedir?
Senet bir işin yapılması için TEMİNAT olarak verilmiş ise senedin bir bölümüne mutlaka teminat senedi olduğu yönünde şerh düşülmelidir.