Bursa İş Hukuku Avukatı
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Bursa İş Hukuku Avukatı

Bursa İş Hukuku Avukatı

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Makaleler
  • İletişim

Ticari İşletmenin Devri Nedir Nasıl Yapılır

Ticari İşletmenin Devri Nedir Nasıl Yapılır

Ticari bir işletmenin devredilmesi; aktifleri ve pasifleriyle birlikte tamamen başka birine satılması anlamına gelir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi esnasında tarafların süreç hakkında detaylıca bilgilendirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kişileri mağdur edecek birtakım gelişmeler ortaya çıkabilir. Bir işletmenin devrolunması için aktifleri ve pasifleriyle birlikte işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Aksi kanun tarafından tanınmaz. Ticari işletmenin devri işlemi her zaman teknik detayların fazla olduğu bir işlem olarak karşımıza çıkar!

 

Devir sözleşmesinin içerisine dahil edilen birçok faktör bulunmaktadır. Taraflar dilerse bu faktörlerden birkaçını sözleşme dışında tutabilirler. Ticari işletmenin devriyle birlikte unvanın devri de gerçekleşmektedir. Türk Ticaret Kanununa göre ticari işletmeler bir bütün olarak devredilebilmektedir. Fakat kiracılık hakkı, sözleşme değeri vb. gibi unsurlar muaf tutularak da devir işlemi gerçekleştirilebilir. Türk Borçlar Kanununa göre ise ticari işletmeler aktifleri ve pasifleri ile birlikte bölünmeden devrolunmaktadır.

 

Ticari işletmelerin devir işlemlerini gerçekleştirerek sürece hakim olmak çok önemlidir. Herhangi bir aksaklıkla karşılaşılmaması adına tarafların devir işlemlerinde aktif olarak rol alması gerekir. Yazılı bir sözleşmenin bulunması gereken bu işlemde aynı zamanda sözleşmenin ticaret siciline tescil edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ticari işletme devir işlemleri başarısız olarak sonuçlanacaktır. Bu doğrultuda ticari işletme devir sözleşmesinin bir takım kriterlere göre imzalanması da gerekmektedir.

 

İlgili Link: Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir  

 

Ticari İşletme Devir Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

Ticari işletmelerin devir işlemlerini gerçekleştirebilmek için bir sözleşmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Ve bu sözleşmede bulunması zorunlu olan birtakım hususlar vardır. Bu hususlardan ilki; sözleşme taraflarının kişisel bilgileridir. Bu bilgiler içerisinde kişilerin; adı, soyadı ve tebligat adresleri bulunmaktadır. Bu noktada tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtilmesi gerekir. İkinci husus ise; sözleşmeye dahile edilmeyen ticari işletme unsurlarıdır. Devir sürecinin dışında kalacak olan unsurların belirtilmesi zorunludur.

Ticari işletmenin devrinin gerçekleştiğine dair yazılı beyan ise sözleşmede bulunması zorunlu olan hususlardan bir diğeridir. Son olarak ise devredilen işletmenin satış fiyatı ve ödeme yönteminin belirtilmesi gerekir. Bu dört maddeye dikkat edilerek hazırlanan ticari işletme devir sözleşmesi kabul görecektir. Türk Ticaret Kanununa göre ise sözleşmede bulunması zorunlu olan bazı unsurlar vardır.

• İşletme değeri
• Duran mal varlığı
• Ticaret unvanı
• Kiracılık hakkı

Türk Ticaret Kanununa göre bu unsurların sözleşmede açık bir şekilde belirtilmesi zorunludur.

 

İlgili Link: Kısa Çalışma Ödeneği Nedir 

 

Ticari İşletme Devir Sonuçları

Tüm şartları karşılamanız ve işlemleri gerçekleştirmeniz halinde devir işleminin sonucunu beklemeniz gerekmektedir. Kanun karşısında bu işlem sonunda birtakım yasal durumlar meydana gelmektedir. Ticari işletmenin ilk sahibinin tacir sıfatının düşmesi, yasal sonuçlardan ilkidir. Devir işleminin gerçekleşmesini takip eden 2 yıl boyunca devreden ve devralan bireyler arasında rekabet yasağı bulunmaktadır. Aynı şekilde 2 yıl boyunca işletmeye ait borçlar da devreden ve devralan tarafından üstlenilmektedir.

İşletmeye ait olan sözleşmeler ve anlaşmalar, devralan kişinin sorumluluğu içerisinde değerlendirilir. Sürecin başından itibaren tüm adımlar büyük bir hassasiyet ve dikkatle atılmalıdır. Sözleşmelerin büyük bir ciddiyetle hazırlanması, sürecin en kısa sürede tamamlanması açısından önem taşımaktadır. Bu anlamda ticari işletme devir işlemlerinizi Türk Ticaret Kanununa göre ya da Türk Borçlar Kanununa göre gerçekleştirmeniz gerekir.

0 yorum
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
önceki makale
Şirketlerde Yöneticilerin ve Hissedarların Vergi Sorumluluğu Ne Kadardır
sonraki makale
Meslek Hastalığı Nedeniyle Tazminat Davası

Yorum Yap Yanıtı İptal Et

Danışmanlık Talebinde Bulunun

    Arama yap

    Popüler Makaleler

    • Kıdem Tazminatı Ödeme Süresi

    • İstimlak Nedir?

    • Mazeret İzni Nedir Hangi Durumlarda Alınır

    • Borçlar Hukuku Davaları

    @2018 - Bursa İş Hukuku Avukatı. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım ;Meltem Bozdemir


    YUKARI ÇIK