Yabancı İşçi Çalıştırma Kuralları
Yabancı işçi çalıştırılabilmesi ancak Çalışma Bakanlığı’nın bu konuda izin vermesine bağlıdır. Bu izin ancak bazı kriterlerin yerine getirilmesi halinde alınabilecektir.
Yabancı işçi işe başlamadan öne mutlaka çalışma izni almak zorundadır. Ancak işi çalışma iznini tek başına alamayacaktır. Yani yabancılar işverenleri olmadan çalışma izni alamazlar.
Çalışma izni alma şartları çalışılacak ülkeye ve yine çalışılacak iş yerine göre değişkenlik gösterebilecektir. Biz de bu makalemiz ile sizinle Türkiye’de yabancı işçiler için çalışma izninin nasıl alınabileceğini anlatacağız.
Öncelikle 2018 yılında yapılan değişiklik ile yabancı işçi çalıştırmak isteyen kişilere e-imza zorunluluğu getirilmiştir. Çalışma izni başvurularının işçi ile beraber işverence de yapılması gerektiğinden bahsetmiştir. İşveren tarafından e-imza ile çalışma izni başvurusu yapılabilecektir.
Çalışma izni Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılara Aile Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen izindir. Çalışma izni kural olarak çalışacak kişinin işe başlamasından önce alınacaktır. Fakat ülke menfaatlerinin gerektirdiği durumlarda ve mücbir sebeplerin varlığında ilgili makama bilgi verilmek suretiyle çalışma izni alınmadan önce yabancılar çalışmaya başlayabilecektir. Fakat çalışmaya başlama tarihinden itibaren 1 ay içerisinde çalışma izninin alınması zorunludur.
Çalışma izni başvurularında ilk seferde en fazla 1 yıl için çalışma izni verilebilecektir. Ancak bu izinlerin tamamlanması halinde uzatılması mümkündür. 1 yıllık çalışma süresinin tamamlanması halinde çalışma izninin uzatılması talep edilmiş ve gerekli tüm koşullar sağlanmış ise en fazla 2 yıl süre ile, bu sürenin de ardından yeniden uzatılma istendiğinde ise en fazla 3 yıl süre ile çalışma izni uzatılabilecektir.
Çalışma izni başvurularında her sektör için istenilen belgeler birbirinden farklıdır.
Çalışma izni talep edilen iş yerinde en az 5 türkiye cumhuriyeti vatandaşının çalışıyor olması şarttır. Aynı iş yerinde birden fazla yabancı uyruklu kişinin çalışması için izin alınması isteniyorsa her bir yabancı uyruklu işçi için 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının o işyerinde çalışıyor olması şartı aranmaya devam edecektir.
Ayrıca yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen iş yerinin;
Ödenmiş sermayesinin en az 100.000 tl,
Brüt satışlarının en az 800.000 tl,
Son yıl ihracat tutarının ise en az 250.000 dolar olması gereklidir.
Her ne kadar yabancı kişilerin iş yerinde çalışabilmek için çalışma iznine başvurmaları ve yapılan değerlendirmeden olumlu sonuç olmaları gerekmekte ise de bazı yabancılar için bu durum söz konusu değildir. Yani bazı yabancı işçilerde çalışma izni başvurularında aranan kriterler aranmayacaktır.
Peki, bu yabancılar kimlerdir?
Anne, baba veya çocuğu/çocukları Türk olan yabancılar
Bir Türk vatandaşı ile en az 3 yıllık sürede evlilik birliği içinde yaşamış olan yabancılar
KKTC vatandaşı olan yabancılar,
Vatansız statüsüne sahip oldukları için ikametgah kazanmış olan yabancılar
İnsan ticareti mağduru olduğu için ikametgah izni kazanmış olan yabancılar
İnsani mülahazalar çerçevesinde ikametgah izni kazanmış olan yabancılar.