Boşanma sürecinde eşlerden birinin kusurunun yüksek olması nedeni ile kusursuz taraf yoksulluk nafakası talebinde bulunabilir. Bu talep boşanma davasını açarken ya da kesinleştikten sonra sunulabilir. Ancak dava süreci içerisinde ya da davanın zaman aşım süresi bittikten sonra bu mümkün değildir.
Eğer dava açarken talep edilmemiş ise en geç bir yıl içerisinde talep edilebilir. Bu nafave Mikayı hem erkek davacı hem de kadın davacı talep edebilir ancak ülkemizde yoksulluk nafakası yalnızca erkekler tarafından ödenmektedir. Yoksulluk nafakası almanın bir diğer şartı ise evlilik içerisinde sağlanan yaşam kalitesinin düşmesidir. Evli iken çalışmayan ve eşinin sağladığı gelir ile geçinen taraf evlilik sonrası yoksulluğa düşebilmektedir.
Evlilik birliği içindeyken yaşam kalitesi çok lüks olan bireyin evlilik sonrası o rahatlığa erişebilmesi için karşı taraftan bu nafakayı isteyebilmektedir. Ancak belirttiğimiz gibi karşı tarafın dava kusurlu bulunması gerekmektedir ve talep eden tarafın ağır kusuru olmamalıdır. Ancak eşit kusur var ise yoksulluk yaşayacak kişi de bu talepte bulunabilir.
Yoksulluk Nafakasının Süresi Nedir?
Yoksulluk nafakasının süresi mahkeme sonuçlarının şartlarına bağlı olarak devam etmektedir. Nafaka alan kişi eğer başka birisiyle evlenir ise bu durum ortadan kalkmaktadır. Ayrıca evlilik dışı beraber yaşama durumu söz konusu ise de nafaka kesilir. Nafakaya bağlı olan taraflardan birisi vefat ettiğinde de bu durum tamamen ortadan kalkmaktadır.
Yoksulluk nafakasının asıl nedeni boşanılan taraflardan birinin yaşam kalitesinin düşmesi olduğu için nafakayı alan taraf yoksulluktan kurtulduğunda da nafaka kesilmektedir. Bu durumun söz konusu olması içinse nafaka ödeyen tarafın şart değişikliği ile ilgili dava açması, hâkimin bu durumu onaylaması gerekmektedir.
İlgili Link: Kısa Çalışma Ödeneği Nedir Nasıl Alınır
Yoksulluk Nafakası Nasıl Arttırılır?
TMK maddelerine göre tarafların içerisinde bulunduğu mali durumlarının değişmesine bağlı olarak veya hakkaniyet gereken durumlarda ücretin arttırılmasına veya azaltılmasına karar verilebilmektedir.
Yasal düzenlemeye göre ücretin arttırılması veya azaltılması için tarafların bağlı olduğu mali durumlarında değişiklik olması veya hakkaniyetin bunu zorunlu kılması şarttır. Nafaka alıcısı olan davacının ihtiyaçlarına göre davalının gelir durumuna bakılır ve ücret buna göre arttırılır veya azaltılır. Olağanüstü bir durum oluşmadığı taktirde yasal düzenlemeye bağlı kalınarak ücretin arttırılması veya azaltılması söz konusudur.
Yasal düzenlemeye bağlı kalınması ve dengenin korunması şart koşulur. Örnek verecek olursak nafaka alıcısının ev hanımı olduğu ve geliri olmadığı bir durumda nafaka verenin ise üst düzey bir mühendis olduğunu varsayarsak. Oranlara bağlı kalınarak düşük miktarda nafaka ücretinin öngörülmesi doğru görülmez ve ücret arttırılma yoluna gider.
İlgili Link: İsteğe Bağlı Sigortalılık